volkan kurabiyesi

Biz hamuru merdane ile açıp bekletmek yerine açmadan buzdolabına koyduk. sonra da elimizle parçalar koparıp avcumuzda açtık. reçel yerine de sadece meyve içeren şekersiz marmelat ekledik. Elif'in fikrine göre eğer reçel koysaymışız volkanın kenarlarından akıp lav gibi olabilirmiş. Bir dahaki sefere de öyle deneriz...
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 250 g margarin
- 2 yemek kaşığı öğütülmüş tuzsuz badem
- yarım çay kaşığı tuz
- yarım su bardağı toz şeker
- 2 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
- 3-3,5 su bardağı un
- 1 paket Hamur Kabartma Tozu
- 1 limon kabuğu rendesi
- vişne reçeli
- Yumurta ve margarini mikserle 5 dakika çırpın. Üzerine badem, tuz, şeker ve şekerli vanilini ilave edip karıştırın. Un, hamur kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip yoğurun.
- Hamuru ikiye bölün. Her ikisini de yağlı kağıdın arasında 2 mm kalınlığında açın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Tırtıklı yuvarlak kalıpla hamurları kesin. Yarısını fırın tepsisine dizin. Üzerlerine birer çay kaşığı reçel koyun.
- Kalan hamurların üzerlerine bıçakla çarpı atın ve üzerlerine kapatın.
- Daha küçük bir kalıpla yapışacak şekilde üzerlerine bastırın. 180 ºC'deki fırında 15-20 dakika pişirin.
10/02/2005
oatmeal cookies
(yulaflı/müslili kurabiyeler)

asıl tarifte geçen yulaf ezmesi, buğday tohumu ve kuru üzüm yerine ben müsli land markalı çikolatalı müsli kullandım. benim kullandığımın içindekiler; yulaf ezmesi, buğday ezmesi, çikolata ve mısır gevreği. ben asıl tarifte geçen yağ miktarını ve şeker miktarını azaltarak kullandım. karbonat yerine kabartma tozu ekledim. cup ölçüleri ile verilen tarifi ben normal su bardağı ile yaptım.
kurabiyeler evdeki herkes tarafından beğenildi. hatta annem benden bile çok övdü. ona göre tam çay kurabiyesi olmuşlar.

30 adet
malzemeler:
- yulaflı yapıyorsanız;
- 3 su bardağı yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı kavrulmuş buğday tohumu (wheat germ)
- 1,5 su bardağı kuru üzüm
- müslili yapıyorsanız;
- yukarıdakilerin yerine 3 su bardağından biraz fazla müsli
- ayrıca;
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı kahverengi şeker
- 226gr margarin/tereyağı
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya (varsa 1 tatlı kaşığı vanilya esansı)
- fırını 175C'ye getirin. (kurabiyelerin tamamen ısınmış fırına girmeleri gerektiği için bu işlemi ilk başta yapın.)
- yulafları, unu, buğday tohumlarını, karbonatı, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara alın.
- kahverengi şekeri, beyaz toz şekeri ve margarini ayaklı mikserin kabına koyun. orta hızda krema kıvamına gelene kadar -yaklaşık 5 dakika- karıştırın. (bu tariflerde genelde karışım kitchen aid tarzı mikserlerde yapılıyor. böylece malzeme daha iyi karışıyor. sizde yoksa verilen süreler yerine istenen kıvama gelene kadar karıştırın.)
- kenarlara yayılan karışımı spatulayla ortaya toplayın. yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. karışınca hızı en düşüğe getirin.
- yulaflı yapıyorsanız; yulaflı karışımı ekleyip 1-2 dakika karıştırın. üzümleri ekleyip çok az karıştırın.
- müslili yapıyorsanız; müsliyi ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
- karışımı tahta bir kaşıkla 1-2 kez karıştırın. elinizle karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp top yapın. (elinize yapışan bir karışım olacaktır.) hafif bastırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (ben her tepsiye 9 adet koyup her tepsiyi ayrı ayrı pişirdim. böylece birbirlerine yapışmadılar.)
- fırında 12-14 dakika pişirin.
fırından çıkartıp kendi tepsisinde 5 dakika bekletin. (fırından çıktıklarında dokununca yayılacaklar gibi duracaktır ama sorun değil. soğuyunca sertleşiyorlar). 5 dakika sonunda fırın teline alıp tamamen soğumalarını sağlayın. (fırın teli aşamasını atlamamaya özen gösterin. yoksa çok yumuşak kalırlar.) - aynı gün içinde tüketirseniz içleri yumuşak dışları kıtır kıtır kurabiyeleriniz olur. birkaç güne kadar da teneke bir kutunun içinde muhafaza edebilirsiniz.
07/02/2005
arap kurabiye

yeğenim meryem de kurabiyenin tadına bakınca "bunda kahve varr!" dedi. ben de herhalde beğenmedi diye düşünüp kurabiyeyi geri çekince bu defa "hatice, güzeeel güzeeel!" deyip yemeye devam etti.
tarif için çok teşekkürler betül!

- hamuru:
- 3 haşlanmış yumurta sarısı
- 1 paket oda sıcaklığında margarin
- 1 paket vanilya
- aldığı kadar un
- üzerine:
- yarım su bardağı pudra şekeri
- yarım su bardağı nesquik
- yarım su bardağı kakao (veya çekilmiş filtre kahve)

- haşlanmış yumurta sarılarını elle iyice ufalayın. margarini katın. iyice bulamaç haline getirin. vanilyayı ekleyin.
- aldığı kadar un eklenir yoğurun. unu yavaş yavaş ekleyin. ceviz büyüklüğünde alıp elin içinde top yapın. kolaylıkla şekil alıyorsa daha fazla un koymayın.
- fındık kadar (veya cevizden biraz küçük) top yapın. 170 derecede 15 dakika pişirin. (ben ısıyı 150C'ye getirip 5 dakika daha pişirdim.)
- pudra şekeri,kakao ve nesquik'i bir kapta karıştırın. (küçük bir leğen gibi geniş bir kap olursa daha iyi oluyor) fırından çıkan sıcak kurabiyeler hemen bu karışıma bulayın. soğuyunca servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder