ekmekler
Hamsi Ekmeği
Hamsi Ekmeği:
Tuzlanmış hamsiyi balıkçılarda veya marketlerde bulabilirsiniz, genelde balık reyonlarının yanındaki meze bölümünde oluyor.Dilerseniz tarifi Facebook sayfamızdan izleyebilirsiniz: http://ow.ly/3xjvN
Malzemeler:
- 1 kase tuzlanmış hamsi, 1 gece önceden suya yatırılmış
- 1 kase taze soğan
- 1 kase doğranmış maydanoz
- 1 avuç taze nane, doğranmış
- 1 demet pazı, doğranmış
- 1 kuru soğan, doğranmış
- 2 bardak mısır un
- yarım bardak un
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Tüm malzemeyi bir kabın içinde karıştırın. Karışım fazla katı gelirse azar azar su ekleyin.
- Karışımı yağlanmış fırın tepsisine yayın. Eğer kalın olsun isterseniz biraz daha küçük bir fırın kabı kullanabilirsiniz (ne kadar kalın olursa içinin pişmesi o kadar uzun sürer)
- 170C'de pişirin.
05/05/2010
Ekmek Makinesinde Fransız Ekmekleri
Ekmek Makinesinde Fransız Ekmekleri
Malzemeler:
- 1,5 bardak ılık su (45C)
- 4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Ekmek makinesine önce suyu ve yağı koyun. Ardından üzerini tamamen kaplayacak şekilde unu serpin.
- Karşılıklı kenarlara şekeri ve tuzu serpin. Unun ortasını hafif açıp mayayı dökün. Makineyi hamur mayalama programında yaklaşık 1 saat çalıştırın.
- Makinanız yoksa 2 bardak un ile diğer malzemeleri karıştırın. Kalan 2 bardağı azar azar ilave edin ve yaklaşık 8 dakika yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat dinlendirin.
- 1 saatin sonunda hamuru unlu bir yüzeye alıp 16 parçaya bölün. (bu aşamada unla biraz daha yoğurmanız gerekebilir.)
- Her bir bezeyi yuvarlayıp tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı veya çırpılmış 1 yumurta akı + 1 yemek kaşığı soğuk su karışımı sürüp 40 dakika daha bekletin.
- 200C fırında 18-20 dakika pişirin.
13/08/2009
Gece Yarısı Mutfak Maceraları
Bu arada baştan beri isyan eden göz kapaklarınız artık karşı eylem planları hazırlamaktadır. "Son bir şey daha yapayım tamam" dersiniz. Ekmek makinanızın başına yönelirsiniz. Beyaz ekmek tarifine geçen hafta Ayvalık'tan aldığınız siyah ve yeşil zeytin mezelerini ekleyip çalıştır düğmesine basarsınız. İçerden ekmek makinasının sesleri gelirken "bir de kısır mı yapsaydım" diye düşünürsünüz ama eylemciler çoktan başarıya ulaşmışlardır bile...
Sabah yedide zar zor fotoğraf çekip yollarsınız yaptıklarınızı, sonra telefonda "zeytinli ekmeğin tarifini alacaklarmış siteden" dediğinde karşıdaki ses "ama sitede yok" diye düşünüp yazmaya koyulursunuz...
Zeytin mezesi yabancıların tapenade dedikleri içinde zeytin, kurutulmuş domates, kapari, ançuez, balzamik sirke, zeytinyağı ve baharatlar içeren bir karışım. Ben Kürşat'ın siyah ve yeşil zeytin mezelerini kullandım. Siz başka bir markayı veya zeytin ezmesini isteğinize göre yukarıda saydıklarımın bir kısmıyla karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 + üçte bir su bardağı su
- 1 küçük kavanoz siyah zeytin mezesi / ezmesi
- 1 küçük kavanoz yeşil zeytin mezesi / ezmesi
- 3,5 veya 4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- Malzemeleri makinanızın sırasına göre kabınıza koyun -benim makinamdaki sıra su, mezeler, üzerini örtecek şekilde un, bir köşeye şeker, ortaya ise maya şeklinde - ve normal ekmek ayarında, iyi kızarmış seçeneğinde çalıştırın.
- Hamur karışırken un gözünüze az gözüktüyse yavaş yavaş ilave edin. Yaklaşık 3 saat 20 dakikanın sonunda çıkartıp ekmeğinizi bir müddet dinlendirdikten sonra kesip servis yapın.
İtalyan Ekmeği
İtalyan ekmeği:
2 adet
Tarif allrecipes'ten. Ben yorumlardan edindiğim fikirlerle uygulamasını biraz değiştirdim. Bir bardak 240ml.
Malzemeler:
- 1 + üçte bir su bardağı ılık su
- 1 + yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı kahverengi şeker
- 1 + yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 paket (8-10gr) instant maya
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı su
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- Hamur malzemelerini karıştırarak hafif elinize yapışan bir ekmek hamuru hazırlayın ve yaklaşık 1 saat dinlendirin. (Eğer ekmek makinanız varsa malzemeleri makinanızın sırasına göre kabınıza koyun ve hamur ayarında çalıştırın.)
- Sürenin sonunda ekmeğinizi makinadan veya dinlendirdiğiniz kabın içinden çıkartıp (hamur kaba yapışabilir, sorun değil) hafif unlanmış tezgaha alın. Çok az yoğurup hamuru 2 parçaya ayırın. Ayırdığınız her bir parçaya elinizle dikdörtgen olacak şekilde açıp uzun köşeleri birbiri üzerine katlayın.
- Fırın tepsinize 2 yemek kaşığı mısır ununu serpin. Ekmek hamurlarını katladığınız yeri alta gelecek şekilde tepsiye alın. Üzerlerini nemli bir bezle örterek 40 dakika dinlendirin. 40 dakikanın sonunda bezi kaldırın. Fırını 190C'ye getirin. Arka köşelerinden birine fırına dayanıklı bir kap içinde kase kaynar su koyun. Yumurtayı suyla çırpıp fazla bastırmadan ekmeklerin üzerine sürüp fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Piştikten sonra çıkarıp tekrar üzerlerine bezi örtün. Bir müddet bekletip servis yapın.
Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası
Pazartesi günü ekmek yapmak için 3 saatten az zamanım kaldığını fark edince all recipes'ten bu tarifi buldum. Tarifteki bekleme sürelerini, hamuru önceden 200C'ye ısıtıp kapattığım fırında bekleterek kısalttım. Böylece bekleme süreleri yaklaşık15şer dakikaya indi. Fırından ilk çıktığında kızıma ekmeği bıraktırıp yemeğe geçirmekte epeyce zorlandım.
Malzemeler:
1 bardak 240ml
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı instant kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 4 su bardağı un
- Fırını 200C'ye ısıtıp kapatın. Geniş bir kabın içinde ılık su, maya, tuz, yağ, şeker ve 2 su bardağı unu karıştırın. Kabınızın üzerini streçleyip fırında karışım 2 katı olana kadar bekletin.
- İki katına çıkınca azar azar 2 su bardağı unu ekleyip iyice yoğurun. Hamuru yağlanmış bir kaseye alıp çevire çevire her yanının yağlanmasını sağlayın. Üzerini örtüp tekrar fırına alıp iki katı kabartın.
- Hamuru hafifçe yoğurup ekmek şekli verin ve dikdörtgen kek kalıbınıza yerleştirip kapalı fırınınızda kabartın. 175C'de 35-45 dakika pişirin. Kalıptan çıkardıktan sonra bir beze sararak ılıtın.
Yerelması Çorbası
Tarif sebzeli mercimek çorbasının neredeyse aynısı, ben yerelması yerine normalde kereviz koyuyorum, bu tarifte baştan eklemedim ama siz patates de ilave edebilirsiniz.
Malzemeler:
- yaklaşık 750gr yerelması
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet havuç, küp küp doğranmış
- yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
- yaklaşık 1,5lt kaynamış su
- tuz
- limon
- Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında havuçlarla beraber kavurun.
- Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
- Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.
26/02/2009
Tarhunlu Ekmek
ilham kaynağının adresi
Malzemeler:
- 1 su bardağı un
- 2,5 su bardağı kepekli un
- 1 paket instant toz maya
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş tarhun
- 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
- 1,5 su bardağı yoğurt
- Unları, tuzu, tarhunu ve mayayı karıştırın. Unun ortasını açıp yoğurdu ekleyin. Hamuru, arada ihtiyaca göre yoğurt veya un ekleyerek yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin. (yoğurma ve dinlendirme kısmını varsa makinada da yapabilirsiniz.)
- Dinlendirdikten sonra hafifçe yoğurup yuvarlak şekil verin ve tepsiye alın. Sıcak bir yerde 20 dakika kadar bekletin. Fırını 250C'ye getirin. Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla artı işareti atın. 10 dakika pişirip ısıyı 200C'ye getirin. Yaklaşık 25 dakika daha pişirip fırından çıkartın. Biraz ılınınca kesip (sıcakken kesince içi hamur oluyor) servis yapın.
05/02/2009
Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Tarifleri yazdığım kitap 500 sayfalık Christine Ingram ve Jennie Shapter'a ait Bread & Bread Machines kitabı. (Madeline ve Betül'ü bana bu kitabı hediye ettikleri için her seferinde şükranla anıyorum.) Maalesef yeni baskıları gözükmüyor Amazon'da ama ikinci el satılanlarını bile almaya değer.
Pestolu (Fesleğen Soslu) Ebruli Ekmek
Ölçüler ekmek makinesinin ölçü kaplarına göredir.
Malzemeler:
- 140ml / 5/8 su bardağı süt
- 150ml / 2/3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 4 su bardağı un
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 tatlı kaşığı instant maya
- 7 yemek kaşığı pesto sosu*
- Ekmek hamurunu hazırlamaya başlamadan yarım saat önce sütü buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına getirin. Suyu, zeytinyağını ve sütü ekmek kabına boşaltın.
- Üzerini tamamen kaplayacak biçimde unu serpin. Şekeri ve tuzu karşılklı köşelere dökün. Ortasını hafifçe açarak mayayı dökün.
- Makinenizi hamur moduna getirin. (pişirmeyecek sadece hamuru hazırlayacak). Bu arada baton kek kalıbınızı yağlayın. Hamuru hazırlayınca kalıptan çıkarın. Hafifçe üzerine bastırıp 2cm kalınlığında bir dikdörrgen elde edecek şekilde açın. (Eğer açmakta zorlanırsanız üzerini streçleyip birkaç dakika bekletin.)
- Pesto sosunu hamurun üzerine kenarlarda 1cm boşluk bırakacak şekilde yayın ve hamuru uzun kenarından sarın. Kenarları altına katlayıp kek kalıbınıza yerleştirin. Üzerini yağladığınız bir streçle kapatıp sıcak bir yerde hamur iki katına çıkana kadar bekletin. (~45dak)
- Fırını 220C'ye getirin. Streçi çıkartıp hamurun üzerini yağlayın. Keskin bir bıçakla verev kesikler yapın. Diğer kenardan da kesikler yaparak baklava şekli elde edin. Üzerine varsa deniz tuzu serpin. 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
03/02/2009
Yoğurtlu Ekmek
Yoğurtlu Ekmek
Malzemeler:
Küçük Ekmek için:
- 2/3 (üçte iki) su bardağı su
- yarım su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 + 3/4 (dörtte üç) su bardağı un
- 1 + 1/3 (üçte bir) su bardağı tam buğday unu
- 1/3 (üçte bir) su bardağı kepekli un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3/4 (dörtte üç) tatlı kaşığı instant maya
- 3/4 (dörtte üç) su bardağı su
- 3/4 (dörtte üç) su bardağı yoğurt
- 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 + 1/3 (üçte bir) su bardağı un
- 1 + 3/4 (dörtte üç) su bardağı tam buğday unu
- yarım su bardağı kepekli un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı instant maya
Hazırlanması:
- Makinaya suyu, yoğurdu, yağı ve pekmezi koyun.
- Unları ve tuzu sıvı karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde serpin.
- Unun ortasını hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün. Normal ekmek ayarı, küçük ekmek seçeneğinde pişirin.
18/12/2008
Yoğurmadan Ekmek
Yoğurmadan ekmek tarifi New York Times'da 2 sene önce yayınlandığı zaman tüm yabancı bloglarda bir ekmek furyası başlamıştı. Ben o zamanlar popüler olandan uzak durma iç güdümle olsa gerek bu tarifi denememekte ısrarlı oldum. Belki de ortalığın durulup en güzel versiyonlarının çıkmasını beklememdendir. Nihayet aradan geçen zamanda artık pek anılmaz olunca yoğurmadan ekmeği yapmaya karar verdim. Bloglar çok kolay olduğunu söylese de benim 2 gün önceki ilk denemem frizbiden biraz daha kalınca bir ekmekle sonuçlandı. Aslında başarısız olduğum bir şeyi bir daha asla denememek gibi kötü bir kötü huyum olsa da küçük çocukların bile yaptığını görmüş olmanın verdiği hırsla dün sabah yeniden başladım yapmaya. Unu ve mayayı değiştirdim (yeni paketleri açtım), suyu azalttım. Bu sabah yeni sonucumu görüntüler görüntülemez de yazmaya başladım. Tarif olarak ben Steamy Kitchen'ın tarifini kullandım, sadece su miktarını azaltılmış hali.
Yoğurmadan Ekmek
Ekmeği en az 12 saat bekletmek gerekiyor bu yüzden akşamdan başlamakta fayda var.
Bardak ve kaşık ölçüleri ekmek makinesinin (amerikan) bardak ve kaşığına göredir. Orta boy bir su bardağı (240ml) ile de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- yarım çay kaşığı toz instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 + dörtte bir su bardağı ılık su
Hazırlanması:
- Unu geniş bir kaba dökün. (dilerseniz eleyin) Üzerine mayayı ve tuzu serpin.
- Suyu azar azar ilave edin. Az gelirse dörtte bir bardak su daha ilave edin. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak kaşığa yapışan ama çok sulu olmayan bir karışım elde edin. Aşağıdaki örnek ilk yaptığım fazla sulu olan karışım.
- Kasenin üzerini streçleyerek mutfak tezgahında 12-20 saat bekletin.
- Ertesi gün ekmek tahtanızı unlayın. Elinizi ıslatın ve kasedeki karışımı tahtan üzerine alın. Kenarlarını alta katlayarak düzgün bir daire elde edin. Unlanmış bir mutfak bezine sararak yüksek ve dar (ben mikser kasesini kullandım) bir kasede 1 veya 2 saat bekletin.
- Pişirmenize yarım saat kala fırına girebilen bir tencerenizi 235C fırında kapağı kapalı olarak bekletin. Tencerenin fırına girebilen plastik kenarları olmayan bir tencere olmasına dikkat edin. (Ben turuncu döküm tenceremi kullandım. Kapağındaki plastik ısıya dayanabiliyor. )Tencere ısınınca fırından çıkartın. Hamurunuzun düzgün kısmı alta gelecek şekilde tencereye alın. Kapağı kapalı olarak 235C fırında yarım saat, ardından kapağı açık olarak 15 veya 20 dakika pişirin.
- Pişince ılınmasını bekleyip ılınrken çıkardığı çatırdama seslerine kulak verin. İyice soğuduktan sonra kesin.
28/11/2008
Yumurtalı Ekmek
Yumurtalı Ekmek
Orta boy
Malzemeler
- 1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
- su
- 500g 4,5 bardak un
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz instant maya
Hazırlanması:
- Yumurtaları bir ölçü kabına koyup 300ml 1 + 1/3 (üçte bir) bardak olana kadar su ekleyin. (Ben rondonun kabında ölçtüm) Hafifçe karıştırıp ekmek makinesinin kabına dökün.
- Üzerini kaplayacak şekilde unu serpin. Karşılıklı köşelere tuz ve şekeri dökün. Diğer köşeye yağı koyun. Ortasını hafif açıp mayayı dökün. Normal ayarda pişirin. (Ben üzeri iyi kızarmış seçtim, 3 saat 20dak. sürdü.)
18/06/2008
Çift Çekirdekli Ekmek

Aşağıdaki tarif sitedeki diğer ekmek makinesi tariflerinin olduğu kitaptan, siz dilerseniz asıl tarife uyup çekirdek eklemeye bilirsiniz veya onların yerine ceviz, zeytin vs. eklersiniz.
Gelecek program: poğaçalar, karışık (fırında) kızartmalar ve taze bezelye tarifleri...
Çift Çekirdekli Ekmek:
Fotoğraftaki boyutlar biz 2,5 kişi olduğumuz için küçük ekmeğe göre yapıldı, ben orta boy ekmek ölçülerini yazıyorum.
Malzemeler:
- 1 + 1/3 (üçte bir) bardak su
- 4 + 1/2 (yarım) bardak un
- 1 + 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz instant maya
- 2 yemek kaşığı iç kabak çekirdeği
- 2 yemek kaşığı iç ay çekirdeği
Hazırlanması:
- Makineye suyu koyun. Unu sıvıların üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpin.
- Tuz, şeker ve tereyağını kabın farklı köşelerine koyun. Unun ortasını hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün.
- Normal ekmek pişirme konumu (1.ayar), medium crust, 1.5 lb ağırlığını seçin. İlk bip sesinde (yaklaşık yarım saat sonra) çekirdekleri ilave edin. Yaklaşık 3 saat sonra kabıyla beraber ekmeği makineden alın. Biraz soğuduktan sonra kabından çıkartın. (Soğumadan keserseniz ekmeğiniz ufalanabilir.)
19/09/2006
Sütlü Ekmek

Aslında yapımının tek zor tarafı eğer sabah kahvaltısına hazır olmasını istiyorsanız gece yarısı kalkıp malzemeleri koyarak çalıştırılmasının gerekmesi. Taze sütten dolayı diğer tariflerde olduğu gibi malzemeleri akşamdan koyup makineyi kurmanız mümkün olmuyor. Ya da kahvaltı olmasa da olur öğlen yemeğiyle yeriz deyip sabahtan çalıştırabilirsiniz. İçindeki süt ve tereyağından dolayı bu ekmek hem çok lezzetli oluyor hem de diğerlerine göre daha uzun dayanıyor. (bunun için uzun süre ekmekten uzak durmaya dayanmanız da gerekiyor, ilk aşama olarak nutella/çokokrem kavanozunu ekmekten uzak tutarak işe başlayabilirsiniz...)
Sütlü Ekmek
Tarif sevgili Madeline ve Betül'ün gönderdiği Bread & Bread Machines kitabından. Ben küçük boy ekmek ölçülerini kullandım. Su bardağı ve kaşık ölçüleri makineden çıkan ölçü kaplarına göredir. Ayrıca tarifteki sütün mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor. Böylece daha iyi kabarıyor. Bunun için yarım saat öncesinden sütü dolaptan çıkartıyorsunuz. Ben zamanım olmadığı için sütü biraz ısıttım.

- 3/4 su bardağı süt
- 1/4 su bardağı su
- 3 + 1/4 su bardağı ekmek unu (ben beyaz + kepekli un kullandım)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- yarım tatlı kaşığı instant maya
Hazırlanması:
- Makineye sütü ve suyu koyun. Unu sıvıların üzerini tamamen kaplayacak şekilde serpin.
- Tuz, şeker ve tereyağını kabın farklı köşelerine koyun. Unun ortasını hafifçe açarak (ancak suya ulaşmayacak şekilde) mayayı ortaya dökün.
- Normal ekmek pişirme konumu (1.ayar), medium crust, 1.5 lb ağırlığını seçin. Yaklaşık 3 saat sonra (2:53 dak.) kabıyla beraber ekmeği makineden alın. Biraz soğuduktan sonra kabından çıkartın. (Soğumadan keserseniz ekmeğiniz ufalanabilir.)
26/04/2006
Terbiyeli Sebze Çorbası ve Çiftlik Evi Ekmeği

Terbiyeli Sebze Çorbası
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 patates
- 2 kabak
- 2 havuç
- 1 çay bardağı bezelye
- 1-1,5lt kaynamış su
- tuz
- 1 bardak süt
- 2 yumurtanın sarısı
Hazırlanması:
- Soğanı ve sebzeleri soyun, yıkayıp doğrayın.
- Tereyağını eritin. Soğanı yağda pembeleştirin. Pembeleşince salçaları ekleyip 1-2 kez karıştırın. Sebzeleri ilave edin, 3-4 dakika sonra unu ekleyin. Un ile bir süre kavurduktan sonra suyu ve tuzu ekleyin.
- Hafif ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Pişince çorbayı blendırdan geçirin.
- Sütü ve yumurta sarılarını bir kapta çırpın. Çorbadan bir kepçe alıp devamlı karıştırarak süte ilave edin. Bu karışımı yavaş yavaş -karıştırmaya devam ederek- çorbaya ekleyin. Eğer çorbanın kıvamı yoğunsa azar azar kaynamış su ekleyin.

Ölçüler ekmek makinesinin su bardağı, yemek kaşığı ve çay kaşığına göredir.
Malzemeler:
- 420 ml/ 1 + 3/4 su bardağı ılık su
- 600gr/ 5 + 1/4 su bardağı un
- 75gr/ 3/4 su bardağı tam buğday unu (ben kepekli un kullandım)
- 30ml/ 2 yemek kaşığı süt tozu
- 10ml/ 2 çay kaşığı tuz
- 10ml/ 2 çay kaşığı toz şeker
- 25gr/ 2 yemek kaşığı tereyağı
- 7,5ml/ 1+ 1/2 çay kaşığı instant maya
- Ilık suyu ekmek makinesinin haznesine dökün. Unları suyun üzerini tamamen kapatacak şekilde serpin. Süt tozu ekleyin. Tuz, şeker ve yağı kabın farklı kenarlarına yerleştirin. Unun ortasını hafifçe açarak (suya ulaşmayacak kadar) mayayı dökün.
- Makineyi 1 numaralı ayarda 3 saat pişecek şekilde ayarlayın. Pişme süresinin başlamasına 10 dakika kala (toplam sürenin bitimine 1 saat + 10 dakika kala) makinenin kapağını açın. Ekmeğin üzerine fırçayla su sürüp biraz un serpin. Keskin bir bıçakla diklemesine ekmeğe bastırın.
- Program bitince kabı makineden çıkartın. 10 dakika sonra ekmeği kaptan çıkarıp telin üzerinde soğutun.
23/02/2006
Cevizli Ekmek

Artık günler birşeylere yetişme telaşı ile geçiyor. Çocukken sanki günler çok daha uzun sürerdi ya da bitmek bilmeyen enerjimiz sayesinde küçük mutluluklarımızı yerine getirmek için bu kadar üşenmezdik. İşe yetişme telaşıyla sofraya oturamadığım sabahlarda genelde yanıma bir dilim ekmek alıp çıkıyorum. Son 2 gündür de bana cevizli ekmek eşlik ediyor. Her seferinde de "iyi ki çorbanın pişmesini beklerken televizyon seyretmek yerine ekmek yapmışım" diyorum...

Cevizli Ekmek
Tarif Sofra'nın Aralık 2000 sayısından, un miktarı bana biraz fazla geldiği için aşağıdaki sıvıyağ miktarını biraz arttırdım, üzümü de eklemedim. Dilerseniz unu azaltıp sonradan gerek kalırsa ilave edebilirsiniz. Bir de 40 dakikanın sonunda sanki benim ekmeğimin dışı kuru gibiydi. Bundan dolayı fırından çıkınca üzerine temiz bir ıslak bez kapattım, yumuşacık oldu.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 40gr yaş maya
- 3 su bardağı kepek unu
- 1,5 su bardağı beyaz un
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1/4 su bardağı kuru üzüm
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- susam
- Mayayı 1,5 su bardağı suyun içinde eritin.
- 3 su bardağı kepek unu, beyaz un ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. 1 su bardağı iri dövülmüş cevizi ve çeyrek su bardağı üzümü kuruüzümü ilave edin. Mayalı suyu ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı ekleyin.
- Malzemeleri elinizle karıştırıp, yoğurun. Hamuru ılık bir yerde yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda hamuru tekrar yoğurun. Hamura yuvarlak form verin. Üzerine bolca susam serpin. (susam serpecekseniz önceden hamurun üzerini yağlayıp sonra susam serpmekte fayda var)
- Hafifçe yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180C fırında 40-50 dak. pişirin.
15/12/2005
Ye #5: Kestaneli Lezzetler


Közlenmiş kestaneli ekmek tarifine, Beth Hensperger Bread for All Seasons hem de The Bread Bible kitaplarında yer vermiş. Yazar tarifin aslında kestane unu kullanmış, ben burada hazır kestane unu bulamayacağım için onun yerine mutfak robotundan geçirdiğim kestaneleri kullandım, ekmek unu yerine de normal un kullandım. Un miktarını da biraz arttırdım. Bal miktarı gözüme çok görünmüştü ama korktuğum gibi tatlı bir ekmek olmadı. Biz ekmeğin tadını çok sevdik, buzdolabında uzun süre dayanabilmesi de çok işe yaradı.
Malzemeler:
*su bardağı ölçüsü amerikan cup ölçüsüdür.
- 15 kestane
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1/4 tatlı kaşığı taze muskat rendesi
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı kestane unu
- 4,5-5 su bardağı ekmek unu
- 3/4 su bardağı ılık süt
- 3/4 su bardağı ılık su
- 1/4 su bardağı bal
- 1/2 su bardağı (~125gr) tuzsuz tereyağı
(normal tereyağı kullanacaksanız 2 tatlı kaşığı tuzu eklemeyin) - 3 yumurta

- Fırını 200C'ye (400F) ayarlayın. Kestanelerin düz yüzlerine bıçakla X şekli çizip fırın tepsisine alın. Fırında 15-20 dakika pişirin. Soğuyunca soyup irice doğrayın. Geniş bir kapta mikserle maya, muskat, tuz, kestane unu ve 2 su bardağı normal unu karıştırın. (Eğer kitchen aid mikser kullanıyorsanız mikserin düz başlığını kullanın) Küçük bir kapta su, süt, bal ve tereyağını karıştırıp hafifçe ısıtın. Isınınca tereyağını eritmek için karıştırıp altını kapatın ve ılınmasını sağlayın.
- Sıvı karışımını kuru karışıma ekleyip 1 dakika kadar çırpın. Yumurtaları ve doğranmış kestaneleri ekleyin. Kalan unu yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar (yarımşar su bardağı) ilave edin. (elle yoğuruyorsanız bu aşamada tahta spatula kullanabilirsiniz)
- Hamuru hafifçe unlanmış bir zemine alıp -gerekirse yapışmasını engellemek için arada 1 yemek kaşığı un ekleyerek- 3 dakika kadar yoğurun. Hamuru yağlanmış derin bir kaba alın, diğer yüzünün de yağlanması için bir kez ters çevirin ve üzerini streçle kapatın. Bu halde oda sıcaklığında 1,5-2 saat bekletin.
- Hamuru tezgaha alıp 2 eşit parçaya bölün. Her birine top şekli verip yağlanmış tepsiye yerleştirin. (Birbirlerinden en az 10 cm uzaklıkta olsunlar) Üzerlerine bıçakla 1 cm derinliğinde X şekli çizin. Streçle üzerini hafifçe kaplayın ve oda sıcaklığında 45 dakika bekletin. Pişirmeden 20 dakika önce fırını 180C'ye (350F) ayarlayın. Fırının orta gözünde 35-40 dakika (üzeri iyice kızarıp, parmağınızla vurduğunuzda tok bir ses gelene kadar) pişirin. Pişince fırın teline alıp tamamen soğumasını sağlayın.

Kestaneli çorba tarifinde istediğim gibi bir tarife ulaşabilmek için 3 farklı deneme yapmam gerekti. Birinci hafta yaptığım havuçlu,kestaneli çorba bize fazla tatlı geldi (tarifin aslındaki kremayı kullanmadığım için), ikinci hafta denediğim kerevizli, pırasalı, kestaneli çorba lezzetliydi ama rengi çok koyuydu. Geçen hafta sonunda artık tüm okuduğum tarifleri birleştirip kendi çorba pişirme şeklime göre bir tarif denedim. Pazar sabahı zorla çorba içmek zorunda kalan kardeşim "abla bu çorba çok güzelmiş ya!" dediğinde "içindeki kestane işe yaramış demektir!" dedim, kendisi şaka yaptığımı sandı ama ben beğenmesine çok sevindim.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 büyük kuru soğan, yemeklik doğranmış
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kereviz, soyulup küp küp doğranmış
- 1 havuç, soyulup küp küp doğranmış
- 10-15 pişmiş kestane, küp küp doğranmış
- 3-4 su bardağı tavuk suyu
- tuz
- karabiber
- Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Kavrulunca salçaları ekleyip 1-2 defa çevirin.
- Ardından sebzeleri ve kestaneleri ekleyip 5-6 dakika daha kavurun. Tavuk suyunu ilave edin. Kaynama noktasına getirip altını kısın ve sebzeler yumuşayana kadar -yaklaşık 20 dakika- pişirin. Pişince blendırdan geçirin. Kıvamı çok koyuysa azar azar kaynamış su ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.
- En son tuzunu ve karabiberini ekleyip servis yapın.

Pazartesi akşamı kitapçıda dolaşırken Claudia Roden'in Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey and Lebanon kitabını gördüm. Roden Fas, Türk ve Lübnan mutfağının değişik tariflerini çok ilgi çekici bir kitapta toplamış. Kitabı alıp eve gelince hemen indekste kestane başlığı var mı diye baktım. Kitaptaki 2 kestaneli tariften biri Fas mutfağına ait kestaneli tavuktu. Ben de etkinlik için bu tarifi de denemeye karar verdim. Dün sabahın erken saatlerinde yemeği pişirirken mutfağa girenler kestaneli tavuk yaptığımı duyunca bana garip garip baktılar ama akşam evin her iki erkeği de yemeğin lezzetli olduğunu itiraf ettiler. Tarifin aslında bir bütün tavuk kullanılıyor ama ben onun yerine 8 adet but kullandım. Sevgili Elif Ayşe'nin Özbekistan'dan gelirken benim için getirdiği baharatlar arasında olan tel safran bu tarifte çok işime yaradı. Tekrar teşekkürler Elif Ayşe.
Malzemeler:
- 25gr tereyağı
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 soğan, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1 tutam tel safran
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tavuk, parçalara ayrılmış
- tuz ve karabiber
- 1 veya 1,5 yemek kaşığı bal
- 500gr kestane, pişmiş
- Tereyağını ve ayçiçek yağını tencerede ısıtın. Soğanları ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Soğanların renkleri değişmeye başlayınca zencefil, safran ve tarçını ilave edin. Tavuk parçalarını ekleyip tuz ve karabiber serpin ve hafifçe kahverengileşmelerini sağlayın.
- 250ml suyu tencereye ekleyin. Tavukları en az bir defa çevirerek pişirin. (Çevirdiğiniz zamanlar dışında tencerenin kapağı kapalı olsun.) 15-20 dakika sonra göğüs etini, 25 dakika sonra da tüm etleri tencereden çıkartın.
- Soğanları pişirmeye devam ederek yoğun kahverengi bir sos elde edin. Sosunuz olunca balı ekleyin (yazar 1 yemek kaşığı kullandığını belirttiği için ben de o kadar kullandım) Tadını dengelemek için yeterince tuz ve karabiber serpin.
- Kestaneleri ekleyip 5-10 dakika pişirin. Tavuk etlerini yeniden ekleyip onlarla da birkaç dakika daha pişirin. Kestaneler yumuşayıp tavuk ballı aromayı çektiği zaman yemeğiniz hazırdır.

Bu pasta bütün kestaneli denemelerim arasında hem en basit hem de benim en çok uğraştığım tarif. 10 gün önce gelen misafirlerimiz için kestaneli bir pasta yapmaya karar vermiştim. Pastanın şekliyle ilgili tasarladığım enteresan modellemeler yapım aşamasında hezeyana uğrayınca önce birkaç dakika boyunca (tamam itiraf ediyorum yarım saat) bir daha asla pasta yapmayacağımı söyleyip üzüldüm, sonra elimdeki malzemelerle nasıl yeni bir pasta yapabileceğimi düşündüm. Sonuçta ortaya fotoğraftaki kolay pasta çıktı. Mandalinalı pastada krem şanti ve creme ole'yi karıştırınca güzel olmuştu, bu defa da öyle yaptım.
Malzemeler:
- 2 katlı sade pandispanya
- 1 kat kakaolu pandispanya
- bir su bardağı kestane şekeri
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1,5 poşet krem şanti*
- 1,5 poşet creme ole*
- 750ml süt
- üzerine çikolata rendesi
Hazırlanması:
- Kestane şekerlerinden pastanın üzerini süslemek için gereken kadarını ayırıp kalanını çatalla ezin. Krem şanti, creme ole ve sütü çırpın. Kremanın 1/3'üne kakao ekleyin. Kalan kremanın yarısına ezilmiş kestaneyi ekleyin. 3 ayrı kremayı da kullanacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin.
- 1 kat kakaolu pandispanyayı ve 1 kat sade pandispanyayı şekerli su/süt ile ıslatın. Islattığınız sade pandispanyayı servis tabağına alıp üzerine kakaolu kremayı yayın. Kakaolu pandispanyayı üzerine yerleştirip onun üzerine de kestaneli kremayı yayın. En üste sade pandispanyayı kapatın ve sade krema ile üzerine ve kenarların kaplayın. (çok az bir kremayı süsleme için ayırabilirsiniz)
- Pastanın üzerine çikolata rendesi serpip kestane şekeri ve krema ile süsleyin.
14/12/2005
Kurutulmuş Domatesli Ekmek

Makinede karışan ekmeğin hacmini görünce korksam da sonuçta ekmek gayet iyi pişti. Kurutulmuş domatesten dolayı da "herkes beğenir mi?" diye endişelenmiştim ama çocuklar da dahil olmak üzere herkes tadını çok beğendiğini söyledi.
Malzemeler:
- 40gr kurutulmuş domates
- 240ml (~1 sb.) ılık su
- 140ml (~ 5/8 sb.) ılık süt
- 45ml (3 yemek kaşığı) sızma zeytinyağı
- 575gr (~ 5 sb.) un
- 100gr (~ 1 sb.) tam buğday unu
- 75gr (~ 1 sb.) parmesan peyniri (ben çerkez peyniri kullandım)
- 10ml (2 tatlı kaşığı) tuz
- 10ml (2 tatlı kaşığı) toz şeker
- 7.5ml (1+ 1/2 tatlı kaşığı instant maya)
- Kurutulmuş domatesleri bir kaba koyup üzerlerini geçecek kadar ılık su ilave edin. 15 dakika sonra domatesleri çıkarıp (suyu dökmeyin) küçük küçük doğrayın. Domatesli suyu bir su bardağına tamalamak için gerekiyorsa ılık su ekleyin.
- Ekmek makinesine suyu, sütü ve zeytinyağını ekleyin. Unları, sıvı karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde makineye ilave edin. Peyniri, tuz ve şekeri - ayrı kenarlarda duracak şekilde - ekleyin. Unun ortasını hafifçe çukurlaştırıp -sıvı karışıma kadar ulaşmayacak kadar- mayayı serpin.
- Makineyi 1 numaralı programın (3 saatlik program) medium ayarında çalıştırın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince doğranmış kurutulmuş domatesleri ekleyin. Piştikten sonra fırın teline alıp tamamen soğutun.
08/12/2005
Zeytinli ve Kekikli Ekmek

Cumartesi günü yaptığım ekmekte tarifte geçen süt tozu + su karışımı yerine süt + su kullanmıştım. O gün ekmeğin ortası sanki biraz çökük olmuştu. Bu defa tarifteki malzemelerin aynısını kullandım ve tuzu biraz azalttım. Gelecek sefere su miktarını da azaltmayı düşünüyorum. (Tarif; Better Homes and Gardens sitesine ait.)
Zeytinli ve Kekikli Ekmek
Malzemeler:
Ölçüler ekmek makinesinin kap (cup), yemek kaşığı (Tbsp) ve tatlı kaşığı (tsp) ölçülerine göredir.
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber (ben isot kullandım)
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 + 1/4 kap ılık su (bulunduğunuz yer nemli ise suyu 1 kap kullanabilirsiniz.)
- 2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş
- 3 + 3/4 kap un
- 1/4 kap süt tozu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 + 1/4 tatlı kaşığı instant maya (ya da 2,5 tatlı kaşığı toz maya)
- 1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin
- Zeytinyağını ve pul biberi bir tavada karıştırıp kısık ateşte 4-5 dakika ısıtın. Isınınca kekiği ekleyip ılıtın ve erimiş tereyağını ilave edin.
- Süt tozunu ılık su ile karıştırın. Ekmek makinesine sırasıyla süt tozu eklediğiniz suyu, kekikli ve biberli yağ karışımını, unu, tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin. (un, süt+yağ karışımının üzerini tamamen örtsün, tuz ve şekeri unun kenarlarına serpin, maya suya veya tuza değmesin.)
- Makineyi 1 numaralı (normak ekmek) ayarda 3 saatte pişecek şekilde ayarlayın. Yarım saat sonra uyarı sesi gelince zeytinleri ilave edip pişirmeye devam edin. Ekmeğiniz pişince fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın.
11/06/2005
tam buğday unlu ekmek

Dönüşte ekmeğim beni bekliyordu. Biraz reçelle birlikte harika bir ikili oldu! Şimdi de kardeşimi alıp hem ortaokul ve liseyi beraber okuduğum hem de portakal ağacı'na en çok yorum yazan arkadaşlarımdan birinin nişan yemeğine gitmem gerekiyor ama önce ablamın tarifini benim yaptığım şekliyle yazayım.

Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı ılık su
- 4 tatlı kaşığı toz şeker
- 4 su bardağı tam buğday unu + beyaz un karışımı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yumurtanın sarısı
- bir kase kaynar su
- Su, süt ve şekeri bir kasede karıştırın.
- Una, tuzu ve instant mayayı ekleyip karıştırın.
- Unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp su-süt-şeker karışımını boşaltın. Bir yandan hamuru karıştırırken diğer yandan zeytinyağını ve sirkeyi ekleyin.
- Hamuru iyice yoğurup üzerine nemli bir bez örtün ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
- Fırını 200C'ye getirin. Bir saat sonunda hamuru tekrar hafifçe yoğurup istediğiniz şekli verin. (Ben somun şekli verip üzerine çizikler attım.)
- Tepsiye alıp üzerine yumurta sarısı sürün. Fırını kapatıp tepsiyi içine koyun. Kaynar suyun bulunduğu kaseyi de fırının altındaki bir köşesine koyun. Fırın kapağını kapatın.
- 15 dakika sonra tepsi içinde olduğu halde fırını 200C'ye getirin. Ekmeğinizin içi pişene kadar fırında tutun. Pişince fırın telinde soğutun.
10/06/2005
tabbule, humus, falafel, pide

Aslında yemekleri fotoğraflamak konusunda biraz kararsızdım ama bu defa babam fotoğraflarını çekmem konusunda ısrar etti.

Malzemeler:
- 225 g ince bulgur
- 50 g maydanoz, doğranmış
- 8 taze soğan, doğranmış
- 4 yemek kaşığı limon suyu
- 2 büyük domates
- 40 g taze nane yaprağı
- 2-3 salatalık, soyulup küçük küçük doğranmış
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz ve karabiber
- Bulguru bir kaba alıp üzerini geçecek kadar soğuk su koyun. 20 dakika sonra bulguru bir eleğe alın. Tüm suyunun akmasını sağlayın.
- Bulguru geniş bir kaseye alıp maydanozu, soğanı, limon suyunu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu ilave edin. Eğer zamanınız varsa buzdolabında 1 saat bekletin.
- Bu arada domatesleri soyun. Çekirdeklerini çıkartıp küçük küçük doğrayın. Bulgurlu karışımınıza domatesleri, salatalıkları, naneyi, zeytinyağını, tuzu ve taze çekilmiş karabiberi ekleyip karıştırın. Marulla döşenmiş bir tabağın içinde servis yapın.

Malzemeler:
- 1.5 bardak nohut
- yarım bardak tahin
- yarım bardak zeytinyağı
- 3 çay kaşığı kırmızı biber
- 4-5 diş sarımsak
- 3 limon
- tuz
- üzeri için zeytin, turşu, maydanoz
- Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır.
- İyice haşlanıp kabukları alınır.
- Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür.
- Porselen bir kaseye alınıp tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber, tuz konur.
- Azar azar zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir.
- Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.

Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/2 soğan, doğranmış
- 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
- 2 yemek kaşığı taze kişniş, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2-1tatlı kaşığı pul biber
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozur
- 4-6 yemek kaşığı un
- Kızartmak için sıvıyağ
- Brilkte servis yapmak için :
- domates
- soğan
- biber
- humus
- pide
- Nohutu ve soğanları mutfak robotuna koyun. Maydanoz, kişniş, tuz, biber, sarımsak ve kimyonu ekleyin. Püre haline gelmeden ezilmelerini sağlayın.
- Kabartma tozunu ve 4 yemek kaşığı unu ekleyip robotu çalıştırın. Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un veya bulgur ekleyin. Karışımı bir kaba alın, üzerini kapatıp buzdolabında birkaç saat bekletin.
- Beklettikten sonra köfte harcından küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Kızgın yağda altı tanesini kızartıp bir kağıt havlunun üzerine alın. Kalanı da aynı şeklide pişirin.
- Pide ekmeklerinin arasına köfteleri koyun, üzerlerine domates, soğan, biber ve biraz humus ekleyip servis yapın.

Malzemeler:
- 1 paket (42 gr) yaş maya veya 2,5 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 su bardağı ılık su
- 3 su bardağı un
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- tepsi için mısır unu
- Mayayı ballı ılık suda eritin.
- Unu ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp mayalı suyu dökün. Bir yandan zeytinyağını ekleyip yoğurun. Hamur elinize yapışıyorsa azar azar un ekleyin.
- Hamuru iyice yoğurunca üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
- Bir saat sonra hamuru 8 parçaya bölün. Her birini unlu bir zeminde yuvarlayarak merdane ile açın.
- Açtığınız hamurları mısır unu serpilmiş iki tepsiye alın. Üzerlerine tekrar bez örtüp yarım saat bekletin. (ne kadar çok bekletirseniz o kadar güzel kabarıyor.)
- Fırını 250C'ye getirin. Fırın telini alttan üçüncü kata yerleştirin. 4 pideyi tek tek fırın telinin üzerine koyun. Kabarıp altın sarısı olunca pideleri ters çevirin. Birkaç dakika daha pişirip fırından çıkartın. Kalan pideleri de aynı şekilde pişirin. Fırından çıkarttığınız pideleri sıcak kalmaları için bir beze sarıp muhafaza edin. (pideyi pişirmek çok doğru bir kararmış çünkü pide tüm yemeğe ayrı bir lezzet kattı.)
11/03/2005
elmalı malibu güzeli & sade fransız ekmekleri

tarifleri aynen aktarıyorum. daha sonra noktalamaları düzeltirim. sorularına cevap bekleyenlere de yarın akşam cevap yazmaya çalışacağım. ablamın soğanlı fransız ekmeğini sade denemek fikri Hülya'ya, tatlı tarifi de ssengun'e ait.
kazasız, belasız bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...
elmalı malibu güzeli
malzemeler:
- 1 çay bardağı toz şeker
- 7 adet elma
- 1 yemek kaşığ tarçın
- 1-2 adet muz
- krem için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 4 su bardağı süt
- 3 adet yumurta sarısı
- 1 pk.vanilya
- üzerine:
- 3 adet yumurta akı
- 1/2 çay bardağı toz şeker
- elmaları küp küp doğrayıp üzerine şekeri koyup kısık ateşte ezilmeden pişirilir.pişince üzerine tarçın eklenip borcama dökülür.üzerine muz dilimlenerek konulur.krema malzemesi vanilya hariç bir kapta iyice çırpılıp karıştırarak pişirilir.
- en son vanilya ilave edilir. krema biraz ılınınca muzların üzerine dökülür.yumurta akı ve şeker bir kabın içinde köpük köpük olana kadar iyice çırpılır ve kremanın üzerine dökülür.
- 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.soğuyunca buzdolabına konup 1-2 saat bekletilir.

- 1 su bardagi sut
- 1/2 su bardagi su
- 1 paket dr. oetker instant maya
- 2 tatli kasigi seker
- 1 tatli kasigi tuz
- 1/4 su bardagi sivi yag
- 1 corba kasigi sirke
- 4 su bardagi un
- Süt ve suyu bir cezveye koyup ilitiyorsun (Ilık-sıcak arasi olacak). Bu arada unu bir kaba koyup, mayayi,tuzu ve sekeri(yani tüm kuru malzemeyi) icine serpistiriyorsun, karistiriyorsun ve sonra ortasini havuz gibi aciyorsun.
- Ilıttıgın sulu sütü, siviyagi, sirkeyi koyup(yani tüm sivi malzemeyi)5 dakika yoguruyorsun. Ele pek yapismayan, ama oldukca yumusak bir hamur oluyor. Ustunu kapatip, ilik bir yerde 2 misli oluncaya kadar (ben kaloriferin üstüne koyuyorum) yaklasik 1 saat bekletiyorsun.
- Kabarinca istersen bu sekilde mandalina gibi toplar yapip tepsiye diz, ya da tek somun olarak sekil ver. (ya da merdane ile acip icine ceviz, zeytin ne istiyorsan serp, rulo yapip kalıba koy ) üstüne elinle su sür, ustune bicakla 1-2 kesik at, cok az un serp. yine sicak bir yerde yaklasik yarim saat beklesin.
- Önceden isitilmis 260 derece firinda yaklasik 20-25 dakikada pisiyorsun (firini icine isiya dayanikli bir kase yada kabin icine su koyup firinin en altina koy. Suyun buhari ekmegin daha yumusak olmasini sagliyormus) Pisince tel ızgaraya alip sogumasini bekliyorsun.
16/02/2005
isviçre ekmeği

zopf
malzemeler:
- 1 kg un
- 600 ml ılık süt
- 100g tereyağı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 paket 42g yaş maya veya 1 poşet kuru maya
- 1 yumurtanın sarısı
- tereyağını eritip ılıtın.
- mayayı sütün bir miktarının içinde eritin. (bir kase kadar)
- büyükçe bir kaba unu koyun. ortasını havuz gibi açın. unun yukarıda kalan kenarlarının çevresine tuzu serpin. (tarifte tuzun hamura en son karışması gerekiyor bu yüzden en tepelere serpiyorsunuz)
- kalan sütü, mayalı karışımı, ılık tereyağını havuza döküp bir çatalla daireler yaparak una karıştırın. (ben önce mayayı ekledim. sonra yoğurmaya başlayıp yavaş yavaş diğer malzemeleri kattım.)
- hamur hakline gelince yaklaşık 20 dakika yoğurun. hamuru temiz bir kaba koyun. üzerine nemli bir bez örtüp bir saat mayalandırın.
- mayalanınca kaç ekmek yapmak istiyorsanız o kadar parçaya ayırın. her parçayı üçe bölüp elinizle çubuk haline getirin. çubukları yanyana koyarak saç örgüsü şeklinde sarın. (çubukların uzunluğu orta boy fırın tepsisinin genişliğinin yarısı kadar olabilir. daha uzun olunca çok büyük ekmekler çıkıyor)
- ekmekleri yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün.
- önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika bekletin. tepsi içinde iken fırını 180C'ye getirip 30-40 dakika pişirin.
09/02/2005
çekirdekli kolay ekmek

bu ekmeği karbonat ile yaptığınız için mayalanma derdi olmuyor. ben buğday unu ile yaptığım için biraz kek gibi oldu ama tadı güzeldi. gelecek sefere serdiğim yağlı kağıdın üzerine de ayçekirdekleri serpeceğim.

- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı çavdar unu
- 1 su bardağı yulaf unu
- 1/4 su bardağı kabuksuz ay çekirdeği
- 1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
- 1 çorba kaşığı susam
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- fırınınızı 175C'de ısıtın. bütün kuru malzemeyi bir kapta karıştırın.
- yumurtayı çırpın. içine yağ ve sütü ilave edip karıştırın.
- yumurtalı karışımı kuru malzemeye ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yağlanıp unlanmış tepsiye koyun (dikdörtgen borcama da olabilir) ve 50 dakika kadar pişirin.
- hafif ılındıktan sonra dilimleyip servis yapın.
28/01/2005
fransız ekmekleri + zeytinli ekmekler


10 adet
malzemeler:
- 400gr un
- 7,5 ml tuz
- 5 ml toz şeker
- 15gr yaş maya
- 120 ml ılık süt
- 175 ml ılık su
- 400gr un= 2+2/3 su bardağı veya 3,5 cup
- 7,5 ml tuz= 1,5 tatlı kaşığı veya 1,5 tsp
- 5 ml toz şeker= 1 tatlı kaşığı veya 1 tsp
- 15gr yaş maya = 1 tatlı kaşığı toz maya veya 1 tsp yeast
- 120ml süt= yarım su bardağından biraz az veya 1/2 cup
- 175 ml su= 3/4 su bardağından biraz az veya 3/4 cup
- unu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. üzerlerine toz şekeri eleyin. ortalarında bir havuz açın.
- mayayı sütte eritin ve unun ortasındaki havuza boşaltın. mayalı sütün üzerine biraz un kapatın. bunu oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. (maya köpürene kadar). -ben mayanın köpürmesini beklemedim-
- suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın. 8-10 dakika yoğurup üzerini yağlanmış bir streçle kapatın. oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin.
- tekrar yoğurup üzerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin. hamuru on parçaya bölün. her birini iki eliniz yardımıyla yoğurun. yoğurduktan sonra altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. daha sonra bunlara elinizle hafifçe oval şekil verip tepsiye dizin. üzerlerine hafifçe un serpin. (mavi ile yazılan kelimelere tıklayıp aşamaların fotoğraflarını görebilirsiniz.) tekrar üzerine streç kapatıp 30 dakika bekletin.
- elinizin serçe parmağınızın ucu ile bileğiniz arasında kalan bölümünü yağlayın. bu bölümü dikine gelecek şekilde hamurlara bastırın. tekrar üzerlerini kapatıp 15 dakika daha bekletin. (biz aşama 4 ve 5teki toplam 45 dakikalık bekleme süresini atlayıp önceden ısıtılıp kapatılmış fırında 20 dakika beklettik). fırını 230C/450F/Gas 8 ayarına getirin. bir su bardağı sıcak su dolu bir rosto kabını fırının alt bölümüne yerleştirin. (dikdörtgen metal bir kap). fırın ısınınca ekmek tepsisini yerleştirip 15 dakika pişirin.

zeytinli ekmekler:
10 adet
malzemeler:
- 275gr un
- 50gr tam buğday unu
- 6gr toz maya (ben 1 paket yaş maya kullandım)
- 2,5 ml tuz
- 210ml ılık su
- 15ml zeytinyağı
- 115gr doğranmış siyah+yeşil zeytin
türk ve amerikan ölçüleri için notlar:
- 275gr un= ~2 su bardağı veya 2,5 cup
- 50gr tam buğday unu= ~ yarım su bardağı veya 1/2 cup
- 2,5 ml tuz= yarım tatlı kaşığı veya 1/2 tsp
- 210ml ılık su= 3/4 su bardağı veya 1 cup
- 15ml zeytinyağı= 1 yemek kaşığı
- 115gr doğranmış siyah+yeşil zeytin= ~1 su bardağı veya 1 cup
- yaş maya kullanıyorsanız mayayı ılık suda eritin. unları ve tuzu karıştırıp ortasını havuz gibi açın. eriyen mayayı bu havuza dökün. zeytinyağı ekleyerek yoğurmaya başlayın. toz maya kullanıyorsanız unları, tuzu ve mayayı karıştırın. ılık suyu ve zeytinyağını ilave edip yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. 8-10 dakika yoğurup yağlanmış bir kalıba alın. üzerini hafif yağlanmış bir streçle kapatıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
- hafif unlamış tezgahta yoğurun. arada zeytinleri serperek yoğurma işlemine devam edin. hamuru 5 dakika dinlendirip oval bir şekil verin. veya 10 parçaya ayırıp hepsini yuvarlayın. oval yaptıysanız üzerine keskin bir bıçakla 6 kesik yapın. yuvarlak minik ekmekler yaptıysanız üzerlerine keskin bir bıçakla haifiçe artı işareti yapın. üzerini tekrar kapatıp yarım saat dinlendirin.
- fırını 200C/400F/Gas 6 ayarına getirin. ekmeklerin üzerine zeytinyağı sürüp 35 dakika pişirin.
23/01/2005
tuhurje

tuhurje çerkesce yağla pişirilmiş ekmek demek. tuhu: yağ, rje:pişirmek. (asıl okunuşları biraz daha farklı ama gırtlaktan çıkan seslerden dolayı türkçe'de tam telaffuz imkanı yok.)
tuhurje:
2 adet
malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 150gr tereyağı
- 20gr yaş maya
- ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- üzerine: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu
- mayayı 1 su bardağı ılık su ile eritin.
- unu tuz ile karıştırın. ortasını havuz gibi açıp erimiş mayayı dökün. yumuşakça (ekmek hamurundan sert, poğaça hamurundan yumuşak) bir hamur yapın. hamuru 10 dakika dinlendirin. bu arada tereyağını eritin.
- hamuru iki bezeye ayırın ve her birini mümkün olduğu kadar ince açın.
- yufkanın üzerine erittiğiniz yağı fırça ile sürün. yufkayı tekrar rulo şeklinde sarın. ruloyu biraz burarak tekrar yuvarlak bir beze haline getirin. (örnek fotoğraflar için tıklayın) bu bezeyi bir kenara koyun. diğer bezeyi de aynı şekilde yapın.
- ilk hazırladığınız bezeyi bir parmak kalındığında tekrar merdane ile 25-30cm çapında açın. tam ortasını bıçakla artı işareti şeklinde kesin. uçlarını gül gibi dışarıya doğru kıvırın.
- üzerine yumurta sarısı sürün. çörek otu ile süsleyin. ikinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. önceden ısınmış 200C'de fırında pişirin. sıcak servis yapın.
09/01/2005
alman ekmeği

malzemeler:
- 500g un
- 1 kase ılık su
- 1 paket (42g) yaş maya (yaşmaya yoksa 1 paket kuru maya)
- 1 kesme şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz (ben bir tutam kullandım)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta
- üzerine çörek otu veya susam
- mayayı ve kesme şekeri ılık suda eritin.
- unu bir kaba alın. ortasını havuz gibi açın. açtığınız havuzun kenarlarına tuzu serpin.
- mayayı unun ortasına boşaltın. bir yandan yoğururken diğer yandan yavaş yavaş zeytinyağını ve yumurtayı ekleyin.
- hamuru iyice yoğurup üzerine bir bez örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
- hamur kabarınca bir iki defa daha yoğurun. hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. kopardığınız parçayı yuvarlayıp elips şekli verin. ortasına baş parmağınızla bastırarak uzun bir çukur oluşturun. bunu yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış tepsiye koyun. bu arada fırını 220C'ye getirin. ısınmaya başlayınca fırını kapatın. kalan tüm hamurlara da aynı işlemi uygulayın.
- ekmeklerinizin üzerine fırça ile oda sıcaklığında su sürüp çörek otu veya susam serpin.
- ısıya dayanıklı bir kaseye kaynar su koyun. bu kaseyi fırının en altına yerleştirin. (kaynar su fırın çalışırken buhar oluşturup ekmeklerinizin içinin yumuşak olmasını sağlayacaktır.)
- tepsiyi fırına koyun. 5 dakika sonra tepsi hala içinde iken fırını çalıştırın. (tekrar 220C'de) üzerleri kızarana kadar pişirin.
26/12/2004
kurutulmuş domatesli ve peynirli ekmek


- 2 su bardağı ılık süt
- 50 gr toz maya veya 42 grlık yaş maya
- 75gr tereyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı bal
- 5 su bardağı un (hepsi birden eklenmeyecek)
- iç malzemesi:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 200gr beyaz peynir
- 1 yemek kaşığı kekik
- kurutulmuş domates
- Kurutulmuş domatesi (marketlerde city farm veya tema markasıyla bulabilirsiniz) bir gece önceden birkaç diş sarımsak ile zeytinyağında bekletin. Ertesi sabah sarımsağı çıkarıp yağı süzün.
- Toz maya kullanıyorsanız; mayayı derin bir kabın içine ufalayın ve üzerine sütü dökün. Maya eriyene kadar karıştırın. Yaş maya kullanıyorsanız mayayı sütün içine koyup elinizle hafif ezerek karıştırın.
- Tereyağı, tuz, bal ve unun çoğunu ekleyin. Önce tahta bir kaşık yardımıyla daha sonra yoğurarak hamuru esnek hale getirin. (benim önceki mayalamalarımda tüm malzemeyi mayanın üzerine dökünce iyi sonuç alamıyordum. Bu sefer 3 bardak unu tuzla karıştırıdım. ortasını açıp mayayı döktüm. Hamuru yoğururken balı yavaş yavaş ekledim. Sonra da kıvama gelene kadar un kattım.)
- Hamuru bez altında 45 dakika mayalanmaya bırakın.
- Fırını 190Cye getirin. Unlanmış tahtanın üzerinde hamuru yoğurun ve iki parçaya bölün. Her bir parçayı elinizle veya merdaneyle 1cm kalınlığında açın. Açtığınız hamrların üzerine bıçakla tereyağı sürün.
- Ufalanmış peynir ve marine edilmiş domatesleri döküp üzerlerine kekik serpin. (ben iç malzemeyi kapta karıştırıp sürdüm.)
- Hamuru rulo yapın. (biraz boyunun uzaması için elinizle kenarlara doğru çekebilirsiniz.) İsterseniz birkaç kere çevirin veya çevirmeden simit şekli verip iki ucunu birleştirin. Isınmış fırını kapatın. İki simiti yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Üzerlerine yumurta sarısı (asıl tarifte su diyordu) sürün. Tepsiyi kapalı fırında veya sıcak bir yerde 20 dakika mayalandırın.
- Fırını tepsi içinde iken 190C'ye getirin. Üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra ızgara telnde üzerlerine bir bez örterek soğutun.
24/11/2004
biberli ekmek ve nohut salatası

malzemeler:
- 2 adet ekmek hamuru
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kuru soğan
- yarım yemek kaşığı salça
- pulbiber
- 150-200g beyaz peynir
- susam
- büyük yuvarlak borcamı yağlayın. 2 ekmek hamurunu karıştırıp borcama yayın. yayarken hamur geri ortada toplanabilir. siz yine de bir elinizle ortasına bastırıp diğer elinizle hamuru kenarlara doğru genişletin. açık kalan yerler olursa sorun değil kabarınca çok belli olmayacak.
- fırını 200C'ye getirin. yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında hafifçe kavurun. salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. pulbiberi ve ezilmiş peyniri ekleyin. (peynirin bir ölçüsü verilmemişti ben de kahvaltı tabağındaki bütün peyniri ekledim). altını kapatıp susamı ekleyin. bir kaşıkla bu karışımı borcamın üzerine yayın. (isterseniz benim gibi tekrar üstüne susam serpebilirsiniz.)
- borcamı fırına koyup yaklaşık yarım saat pişirin. yarım saat sonunda borcamın kenarındaki hamur kızarmaya başlayacak. süreyi buna göre de ayarlayabilirsiniz.
- ekmeğiniz pişince soğumadan servis yapın. ne kadar lezzetli olduğuna inanamayacaksınız! teşekkürler gülay hanım.

bursa'ya gittiğimizde yengem bize yemekte nohut salatası ikram etmişti. hepimiz salatayı çok beğenmiştik ama ben fotoğrafını çekememiştim. haftasonu tariften aklımda kalanlarla onu denedim. ben buzlukta duran bir poşet haşlanmış nohutu kullandım. bu yüzden nohutun ölçüsü kesin olmayabilir. ama siz yağı ve limonu kendinize göre ayarlayabilirsiniz. bu salatadaki en önemli malzeme elma sirkesi. fakat sirke sevmeyenler nohut yeterince sosta bekledikten sonra sirke kokusunu büyük ölçüde almayacaklardır. (salata sosta bir gece bekledikten sonra ben hiç sirke tadı almadım)
malzemeler:
- 2,5-3 su bardağı haşlanmış nohut
- 6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6-7 yemek kaşığı limon suyu
- 3-4 yemek kaşığı elma sirkesi
- tuz
- bir demet maydanoz
- 4-5 sap taze soğan
- zeytinyağını, limonu, sirkeyi ve tuzu bir kapta karıştırın. bunu geniş bir kaptaki nohutların üzerine gezdirin. kabın üzerini streçleyerek ve ara sıra karıştırarak servis yapacağınız zamana kadar bekletin. (ne kadar çok durursa o kadar iyi bu yüzden misafirler için sabahtan veya bir gece önceden hazırlanabilir)
- servis yapacağınız zaman maydanozu ve soğanı doğrayın. nohutlarla karıştırın.
26/08/2004
biberiyeli ve parmesanlı focaccia
salı akşamı yabancı dergilerden birinden bir kurabiye tarifi denedim. ama kurabiye fotoğraftakinden çok farklı olunca ben de limonlu kek yaptım. dün gece de Emeril Lagasse'nin otlu ve parmesanlı focaccia (italyan ekmeği) tarifini denedim. neyseki bu defa yanımda tom jaine'nin making bread at home kitabı vardı. böylece amerikan ölçülerini çevirmem kolay oldu. lagasse ekmeğin üzerine karışık taze otlar serpmiş, jaine ise sade bırakmıştı. ben de önceden bir başka tariften hatırladığım gibi kuru biberiye serptim. tarifin en önemli noktası mayalanan hamurun 3 saat bekletilmesi. bu yüzden benim ekmeğim ancak geceyarısı bitti. ama sabah herkesten güzel yorumlar aldı. eğer sizin ekmeğinizin üzerinin daha kızarık olmasını isterseniz pişerken üzerine su serpebilir veya rahmetli anneannemin yaptığı gibi hamurun üzerine elinizle su sürebilirsiniz. malzemeler:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya (42g)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 4 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- zeytinyağı
- 1/4 su bardağı parmesan peyniri
- biberiye
- taze çekilmiş karabiber
1. mayayı ve 1 yemek kaşığı toz şekeri ılık suda eritin. 4 su bardağı unu ve 2 tatlı kaşığı tuzu geniş bir kapta karıştırın. ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı dökün. bir yandan azar azar (hamur kıvama gelene kadar) zeytinyağı ekleyip yaklaşık 10 dakika yoğurun.
2. kabın üzerini streçleyip oda sıcaklığında 3 saat bekletin.
3. 3 saat sonunda 2-3 dakika daha yoğurun ve yağlı kağıt serili (veya yağlanmış) bir fırın tepsisine hamuru yayın. bir elinizin parmak uçlarıyla hamura bastırın. (parmaklarınız hamurun altındaki tepsiye ulaşmalı)
4. hamurun üzerine zeytinyağını, parmesan peynirini, biberiyeyi ve karabiberi serpip önceden ısıtılmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. fırının kapağı aralık olacak şekilde soğutun.
24/05/2004
kolay ekmekler
kendi kendime bu ay başka kitap almama sözü vermiştim ama geçen hafta d&r'ın yabancı kitaplardaki %50 indirimini görünce bu sözümü bozmak zorunda kaldım. böylece tom jaine'in making bread at home kitabını satın aldım. kitapta yazar önce ekmeğin tarihçesinden bahsediyor arkasından da dünyanın farklı ülkelerinden 50 ekmeğin tarifini veriyor. kitabın en sevdiğim özelliklerinden biri de her tarif için açıklayıcı fotoğraflara yer verilmiş olması.
cumartesi günü bu kitapta yeralan pretzel (almancada brezeln) tarifini denemeye karar verdim. (daha doğrusu annemi tarifi denememe izin vermesi için ikna ettim.) aslında pretzel bizim simitimize benzeyen dışı sert ama içi yumuşak bir ekmek hamuru. bunu da ekmekleri fırına vermeden önce kaynar sudan geçirerek sağlıyorlar. ben bu aşamayı atladım. tarifteki malzemeleri de iki katına çıkarıp mayaya bir kesme şeker ekledim. bazı hamurlara da anneannemin yaptığı gibi kuş şekli verdim. sonuçta köyde yengemin yaptığı ekmekleri andıran yumuşak ve çok lezzetli ekmekler yapmış oldum. bu gidişle hafta sonlarımı ekmek pişirmeye ayıracağım...
malzemeler:
- 1 paket (42 gr) yaş maya
- 2 su bardağı ılık* su
- 1 su bardağı ılık* süt
- 1 kesme şeker
- 1 kg un
- 1,5-2 tatlı kaşığı tuz
- 125 gr tereyağı
- 1 yumurtanın sarısı
- susam
hazırlanması:
1. ılık suyu ve sütü bir kaseye koyun. mayayı ve şekeri bu suyun içine atın. mayanın erimesi için birkaç dakika bekleyin. maya iyice yumuşayınca elinizle tamamen ezin. (en son katı bir paça kalabilir bu parçayı atın)
2. unu ve tuzu karıştırın. tereyağını eritin. unun ortasını havuz gibi açın. erimiş olan mayalı sıvıyı bu havuza boşaltın. hamuru karıştırmaya başlayın. karıştırırken bir yandan da erimiş olan tereyağını ekleyin. hamuru 5 daika yoğurun. (kitchen aid'iniz varsa bu işlemleri onun ekmek karıştırma aparatıyla da yapabilirsiniz.)
3. hamuru geniş bir kaseye alın. üzerini yağlanmış streç ile kapatın. (hamurun kabarınca yapışmasın diye) ve mayalanıp iki katına çıkması için oda sıcaklığında bir saat bekletin.
4. hamur mayalanıp iki katına çıkınca havasını indirmek için 5 dakika daha yoğurun. (bu işlemi kasenin içinde yapabilirsiniz.)
5. eğer hamurunuz çok yumuşak ise üzerine biraz daha un serpip yoğurun. (ben bu işlemi her parça koparışımda kasedeki hamuru çok hafif unlayarak yaptım) hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparın. bunları yağlanmış bir tahtanın üzerinde uzunca bir rulo yapın. parçaları daire şekline getirin ve uçlarını birbirinin üzerinden geçirin. (çok ince olmamalarına özen gösterin, ince olurlarsa pişince sert bir hamur elde edersiniz)
6. hepsini yağlanmış iki tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. üzerlerine bez bir örtü kapatarak bir 10 dakika daha mayalandırın. (ikinci tepsiyi yaparken birinciyi fırına
verebilirsiniz. ayrı ayrı pişmelerinde yarar var.)
7. fırını 200C'ye ısıtın. ısınmış fırında ekmeklerin üzerleri kızarana kadar pişirin.
21 ekmek
10/09/2003
Soganli Fransiz Ekmegi
Aslinda literaturde gecen adi French Herb Bread. Amerika'da yasayinca ekmegi, yogurdu hatta peyniri bile kendiniz yapmaya basliyorsunuz. Alistiginiz damak tadini yakalayabilmek icin. Bu nedenle ben de ekmegimizi kendim yapmaya basladim. Bunun icin 25 lb lik bir un aldik. Un torbasinin arkasinda bir ekmek tarifi vardi. Ilk olarak onu denedim. Cok guzel oldu. Daha sonra tarifi sogan ve maydanozsuz yapmaya basladim gunluk ekmek olarak yemek icin. Ayni hamuru sac orgusu seklinde yapip uzerine yumurta sarisi da surebilirsiniz. O da cok guzel oluyor.
1 su bardagi sut
1/2 su bardagi su
3 tatli kasigi kuru maya
4 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
1/4 su bardagi sivi yag
1 corba kasigi sirke
4 su bardagi un
1/2 su bardagi dogranmis sogan
5 dis sarimsak
1/2 demet maydanoz
2 yemek kasigi margarin
1. Oncelikle ilik sut ve su karisimina maya ve sekeri ekleyerek yaklasik 10 dakika kabarmasini bekliyoruz
2. Daha sonra tuz, sirke, yag ve unu da ekleyip yumusak ele yapismayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurun iki katina cikmasi icin yaklasik 1 saat bekliyoruz.
3. Bu arada 2 kasik margarin ile sogan, sarimsak ve maydanozu biraz kavuruyoruz.
4. Kabaran hamuru merdana ile aciyoruz, icini hafif yaglayarak harcimizi koyuyoruz ve rulo seklinde sariyoruz
5. Ters cevirerek yaglanmis firin tepsisine yerlestiriyoruz ve hamurun iki katina cikmasi icin bekliyoruz.
6. 260 derece firinda hamur altin sarisi renk alana dek pisiriyoruz. Firinin bu kadar sicak olmasina sasirmayin. Bu ekmegin ozelligi harli ateste hizla pismesidir. Boylece cok daha lezzetli oluyor.
7. Sicak ekmegin uzerine tereyagi surun ve kiyilmis maydanoz ile susleyin. Afiyet olsun
1 su bardagi sut
1/2 su bardagi su
3 tatli kasigi kuru maya
4 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
1/4 su bardagi sivi yag
1 corba kasigi sirke
4 su bardagi un
1/2 su bardagi dogranmis sogan
5 dis sarimsak
1/2 demet maydanoz
2 yemek kasigi margarin
1. Oncelikle ilik sut ve su karisimina maya ve sekeri ekleyerek yaklasik 10 dakika kabarmasini bekliyoruz
2. Daha sonra tuz, sirke, yag ve unu da ekleyip yumusak ele yapismayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurun iki katina cikmasi icin yaklasik 1 saat bekliyoruz.
3. Bu arada 2 kasik margarin ile sogan, sarimsak ve maydanozu biraz kavuruyoruz.
4. Kabaran hamuru merdana ile aciyoruz, icini hafif yaglayarak harcimizi koyuyoruz ve rulo seklinde sariyoruz
5. Ters cevirerek yaglanmis firin tepsisine yerlestiriyoruz ve hamurun iki katina cikmasi icin bekliyoruz.
6. 260 derece firinda hamur altin sarisi renk alana dek pisiriyoruz. Firinin bu kadar sicak olmasina sasirmayin. Bu ekmegin ozelligi harli ateste hizla pismesidir. Boylece cok daha lezzetli oluyor.
7. Sicak ekmegin uzerine tereyagi surun ve kiyilmis maydanoz ile susleyin. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder