iki renkli kurabiye
satranç/damalı/baton kurabiye

Cumartesi akşamından pazar sabahı kahvaltı için ne yapacağımı düşünürken Burcu'nun sitesinde gittiği pastahanede fotoğrafladığı kurabiyeleri gördüm. Fotoğraftaki kurabiyeleri birkaç ay önce Williams-Sonoma'nın sitesinde görmüştüm. Ama o sitedeki kurabiyeler çok yağlı gözüktükleri için başka yerlere bakmaya başladım. M.S Living'de benzer bir tarif vardı ama 1 paket margarin kullanılarak 48 kurabiye elde ediliyordu. Sonradan Canadian Living'de aradığım tarifi buldum. 1 paket tereyağı ile 86 kurabiye yapıldığı için bu tarifte karar kıldım.
Sonuçta kurabiyeyi her tadan çok beğendi, yeğenim akşam uğradığında "gene kuyabiye!" diye peşimden ayrılmadı.
İki renkli kurabiye
Malzemeler:
- 1 paket kakao, 50 ya da 100 gr (arzuya göre)
- 1 paket tereyağı (250gr), oda sıcaklığında
- 2 bardak (500ml) toz şeker
- 3 yumurta
- 2 yemek kaşığı (25 ml) vanilya
- 4 bardak (1lt) un
- 1 tatlı kaşığı (5 ml) karbonat
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:
- Şekeri ve tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtaların 2 tanesini teker teker ekleyip vanilyayı da ilave ederek çırpmaya devam edin.
- Ayrı bir kabın içinde unu, karbonatı ve tuzu karıştırın. Yumurtalı karışıma 3 seferde ekleyin. Eğer un çok az geldiyse azar azar un ekleyin.
- Hamuru ikiye bölüp yarısına kakao karıştırın. Sade hamuru 2 yağlı kağıt arasına koyup merdane ile açın. Kakaolu hamur içinde aynı işlemi yapın. Hamurları yarım saat buzdolabında bekletin.
- Hamurları dolaptan çıkarıp 2 parmak kalınlığında şeritler kesin. Yağlı kağıt üzerinde 2 vanilyalı şeriti ve 1 kakaolu şeriti birbirlerine yakın ama değmeyecek şekilde yanyana koyun. Kalan bir yumurtayı bir kasede çırpın ve fırça yardımıyla yerleştirdiğiniz şeritlerin üzerlerine ve yanlarına sürün. Şeritleri birbirlerine değmeleri için hafifçe itin. Üst kata 2 kakaolu ve bir vanilyalı şerit yerleştirip onlara da yumurta sürün. Böylece 6 kat yapın. (Uzun şeritlerle uğraşmak zor olduğu için ben uzun şeritleri keserek yaptım)
- Kat tamamlanınca bıçak ile bir parmak genişliğinde kalıplar kesip streçe sarın ve hemen buzdolabına kaldırın. Bu işleme tüm şeritler bitene kadar devam edin. Kalıpları yarım saat dolapta bekletin. (İsterseniz bu halde 4 gün bekleyebilirler.)
- Fırını 180C'ye getirin. Kalıpları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip ısınmış fırında 12 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 3 dakika tepsinin üzerinde soğutun. Daha sonra telin üzerine alarak tamamen soğumalarını sağlayın.
ev pidesi, ratatouille, kartopu, çay kurabiyesi

Ev pidesi:
Yazlıkta kaldığımız zamanlar tarif bulmak çok kolay olmadığı için genelde vanilya veya kabartma tozu paketlerinin arkasındaki tarifleri deniyorum. Bu tarifi de birkaç hafta önce Dr.Oetker'in bir paketinde bulmuştum. Aslında tarife göre büyük bir pide yapılıyordu ama ben tek kişilik porsiyonları tercih ettim.
Malzemeler:
- 1 yumurta akı
- 150g oda sıcaklığında yağ (margarin, tereyağı) veya 1/2 sb.'dan biraz fazla zeytinyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3,5-4 su bardağı un
- 1 paket (10g) kabartma tozu
- kıymalı iç:
- 300g kıyma
- 2 rendelenmiş soğan
- 2 domates rendesi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- peynirli iç:
- 4 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 2 domates rendesi
- 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
- Kıymalı iç için baharatlar hariç tüm malzemeyi kavurun, en son tuz ve karabiberi ekleyin. Peynirli iç için listedeki tüm malzemeleri karıştırın.
- Hamur malzemelerinin hepsini karıştırın. Hamuru istenilen büyüklükte pide şekline getirerek iç malzeme ile doldurun. Üzerine yumurta sarısı sürün ve yeşil biber ile süsleyin.
- 175C fırında 25-35 dakika pişirin.

Ratatouille, Provence mutfağına özgü tam bir yaz yemeği. Tüm sebzeleri ayrı ayrı közleyip en son servis yapmadan önce karıştırıyorsunuz. Çok hafif olduğu için özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Ama isterseniz geniş bir kasede bir dilim köy ekmeği ile de servis yapabilirsiniz. Tarif M.S Living Ağustos 2004 sayısından.
Malzemeler:
- 1 patlıcan, küp küp doğranmış
- 4 kabak, küp küp doğranmış
- 1/2 su bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı taze kekik, doğranmış
- tuz, karabiber
- 10 adet domates
- 2 dolmalık biber, kırmızı ve sarı
- 4 diş sarımsak, doğranmış
- 2 soğan, piyazlık (yarım ay şeklinde) doğranmış
- yarım su bardağı taze fesleğen, doğranmış
- yarım su bardağı maydanoz, doğranmış
- Fırını 200C'ye getirin. Patlıcanı, kabağı, 1/2 sb. zeytinyağını, 1 yemek kaşığı taze kekiği, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1/2 tatlı kaşığı karabiberi karıştırın. Karışımı fırın tepsisine yayıp ısınmış fırında közleyin. (30-60 dk)
- Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarıp her birini 4-6 eşit parçaya bölün.
- Biberleri ocakta közleyin, soyup çizgi şeklinde doğrayın.
- Patlıcan ve kabaklar közlenince 2 yk. zeytinyağını geniş ve derin bir tavada ısıtın. Sarımsak ve soğanları ekleyip 4 dk. kavurun. Domates ve biberleri ekleyip 7 dk. daha kavurun. Patlıcan, kabak, 1/4 sb. fesleğen, kekiği, tuz ve karabiber ilave edin. Ateşi kısıp yarım saat pişirin.

Bu tarif de tarçınlı mayalı kek tarifini gönderen Gülsüm'e ait. Kremalı ve bol hindistancevizli olduğu için konuklar tarafından birer ikişer alınıp hemen tüketildi, "çok güzel ama kalorili değil di mi?" diye soranlara "hiç olur mu, içinde sadece krema, hindistan cevizi, süttozu ve şeker var!" denildi.
Malzemeler:
- 3-4 su bardağı hindistan cevizi
- 1 su bardağı süttozu
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 200 ml çiğ krema
- Hepsi karıştırılıp yoğrulur, minik yuvarlaklar yapılıp hindistan cevizine bulanır. (Katılaşması için buzdolabında muhafaza edin)
- İstenirse küçük kağıt kalıplarda servis yapılır.
Bu da bir Dr. Oetker tarifi. İsmi gibi çayın yanına çok güzel giden bir kurabiye.
Malzemeler:
- 2,5 çay bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 1,5 su bardağı eritilmiş margarin/zeytinyağı
- 1 paket vanilya (5g)
- 4,5-5 su bardağı un
- 1 paket (10g) kabartma tozu
- 2,5 çay bardağı toz şeker'den 2 yemek kaşığı, 2 yumurtadan da birinin akını kurabiyelerin üzeri için ayırın. Kalanı diğer malzemelerle karıştırın.
- Hamuru isterseniz 1/2cm kalınlığında açıp kalıplarla kesin ,isterseniz de elinizde yuvarlayın. Her birini yumurta akına ve şekere batırıp önceden ışınmış 175C fırında 25-35 dk. pişirin.
yabancı diyarlardaki dostlar

Sevgili Efnan teyzenin ve kızlarının 3 kişilik bir misafir grubu için ne kadar zahmet ettiklerini anlatmam için yukarıdaki fotoğrafa daha sonradan pek çok tatlının eklendiğini söylemem yeterli olur herhalde. Ben heyecandan bütün akşam boyunca annemin Efnan teyze ve Zekiye teyze ile sohbetlerini seyredip, tatlı kızlarını ve şeker torunu Sevde'yi izlemekten başka birşey yapamadım. Doğrusu sevinçten ertesi gün telefonda konuşurken bile sözcükleri birbirine karıştırdım. Muhtemelen benim gerçek Portakal Ağacı yazarı olduğuma inanmamışlardır.



Aylarca yazıştığınız insanlarla karşılaşmak, onlarla aynı şeyleri sevdiğinizi bilmek, aynı yakınlığı yüz yüze olunca da yaşayabilmek üstelik annenizin de onlarla çok iyi anlaştığını görmek harika bir duygu! Ben bu birkaç saatten çok keyif aldım. Bize evinizi ve yüreğinizi açtığınız için çok teşekkürler Efnan teyze!
Kıymalı börek
- 1 bardak süt
- 2 yumurta(çırpılmış)
- yarim bardak siviyag
- yarim bardak su
- 4 yufka
- yufka yayilir yarisina sos surulur ikiye katlanir.tekrar sos surulur.
- alti ucgen parcaya bolunur.ici konup sigara boregi gibi sarilir.yumarta sarisi surulup 180 de pisirilir.
- pistikten sonra sicakken uzerlerine firca ile su surulur.uzeri ortulur.
- ici: az siviyagla sogan kavrulur,kiyma konup kavrulur.kup dogranmis 1-2 patates tuz karabiber konup 12 cevrilir.
Makarnalı börek
- 1 bardak siviyag
- 2 bardak sut
- 5 yumurta
- 5 yufka
- yarim paket fiyonk makarna peynir maydonoz siviyag sut yumurta cirpilir.
- makarna haslanir suzulur.peynir maydonoz karistirili.
- firin tepsisi yaglanir 2 yufka aralarina sos yayilarak ust uste konur.makarnalarin yarisi yayilir.
- bir yufka serilir sos yayilir kalan makarna konur .diger yufka yine aralarina sos konarak yerlestirilir.kalan sos uzerine dokulur.
- 180 de pisirilir .sicakken uzerine tereyag surulup uzeri ortulur.
Mutebbel
- 4-5 patlican kozlenir.soyulup ezilir.
- 1 dis sarimsak 2 kase kadar yogurt.1-2 kasik tahinle karistirilir .tahin arzuya gore cogaltilabilir.
- servis tabagina alindiktan sonra uzerine zeytin yagi gezdirilir.
- 1 kahve fincani pudra sekeri
- 8 kahve fincani un
- 250 gram yumusamis tereyag
- 1 tatli kasigi kabartma tozu
- hamur yogrulur,minik parcalar alinip icine tum findik konup minik kurabiyeler yapilir.
- 180 derecede pisirilir.uzerine pudra sekeri serpilir
Bisküvili bademli pasta
- 1 paket ulker biskuvi
- 110 gram tereyag
- 397 gram sweetened condensed milk
- 1.5 bardak badem
- uzerine Hershey's cikolata sos
- biskuviler dikdortgen borcama 20*32 iri iri kirilir.tereyag eritilir.
- biskuvilere karistirilip yayilir.uzerine sweetened condensed milkin yarisi gezdirilir.
- haslanmis soyulmus sonra siviyagda kavrulmus bademler rondoda iri cekilir.
- biskuvilerin uzerine serpistirilir.kalan yogun sut uzerine gezdirilir .
- isitilmis firinda 10 dk firinlanir.
- sicakken uzerine cikolata sos gezdirilir buzdolabina konur.
Bisküvili karamelli pasta
- 110 gr tereyag
- 2 su bardagi suttozu
- 1 su bardagi seker
- 170gr original cream
- hafif ateste 5 dk kavrulur.
- borcama yayilir uzerine bir sira biskuvi dizilir.
- karameli icin:
- 1su bardagi seker rengi donene kadar karistirilir sonra iki kutu orginal cream ilave edilir hizla karistirilir.
- en son olarak iki pakat toz krem karamel ve yarim su bardagi su ilave edilir seker eriyene kadar kaynatilir biskuvilerin uzerine yayilir. 1 gun buzlukta bekletilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder