limonlu ve mısır unlu kurabiye

malzemeler:
- 125gr tereyağı, oda sıcaklığında
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- 1/2 su bardağı mısır un
- 3/4 su bardağı beyaz un
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1/4 su bardağı pudra şekeri
- tereyağıyla toz şekeri elinizle karıştırın. yumurta, limon suyu, portakal ve limon kabuğu rendesini ekleyip tekrar karıştırın. son olarak unları ekleyip sertçe bir hamur yapın. (bu aşamada un az gelirse serçe bir hamur elde edene kadar un ilave edin.)
- hamuru buzdolabında 45 dakika dinlendirdikten sonra parçalara bölüp 3-4 cm çapında rulolar haline getirin. rulolardan yarım santim kalınlığında daireler kesip yağlanmış tepsiye dizin. (bu aşamada hamurdan parçalar koparıp normal kurabiye gibi yuvarlayabilirsiniz.)
- 170C ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra tepsiyi fırından çıkarın. bir spatula yardımıyla kurabiyeleri ters çevirip 5 dakika daha pişirin. fırından çıkardıktan hemen sonra ufak bir süzgeç yardımıyla üzerlerine pudra şekeri serpin. kurabiyeleri ters çevirerek yağlı kağıda alın. dier taraflarına da pudra şekeri serpin.
- ılık olarak servis yapabileceğiniz gibi iyice soğuttuktan sonra hava almayacak teneke kutularda bir hafta kadar saklayabilirsiniz.
lokumlu kurabiye

not: tarifle ilgili sorularınız olursa pazar günü şehnaz teyzeye ileteceğim...
malzemeler:
- 2 paket vanilyalı puding
- 1 paketten biraz az margarin, erimemiş
- aldığı kadar un
- içine gül lokumu
- üzerine pudra şekeri
damla çikolatalı kurabiyeler

chocolate chip cookies tarifindeki espresso'yu ben eklemedim. çikolataları da tarifteki kadar (1,5 su bardağı) ekledim ama fazla geldiler. bir de tarifte tepsiye 2 yemek kaşığı kadar hamur koyun diyordu. ama o ölçü ile yapınca kocaman kurabiyeler çıktı. en iyisi tepsiye birer yemek kaşığı kadar hamur koymak. sonuçta acıbadem kurabiyesi gibi dışı sert içi yumuşacık kurabiyeler çıktı ortaya. bu kurabiyeler özellikle bir bardak süt ile çok güzel oluyorlar...
damla çikolatalı kurabiyeler
24 kurabiye
malzemeler:
- 1/2 su bardağı tereyağı (125gr)
- 1 su bardağı kahverengi şeker
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yumurta
- 2 tatlı kaşığı vanilya esansı (ben 1 paket vanilin kullandım)
- 1+3/4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- isterseniz 1+1/2 tatlı kaşığı espresso (toz)
- 1 su bardağı sütlü damla çikolata
hazırlanması:
- fırını 150C'ye getirin. tereyağını ve şekerleri krema kıvamına gelene kadar karıştırın. (yaklaşık 30 saniye)
- yumurtayı ve vanilyayı ekleyip 30 saniye daha karıştırın.
- bir kapta unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. bunu yağa ekleyip düşük hızda 15 saniye karıştırın.
- espressoyu ve çikolataları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. (hamurunuz normal kurabiye hamurundan farklı olarak elinize yapışan bir kıvamda olacak)
- fırın tepsisini yağlayın. hamurdan bir kaşık alıp tepsiye koyun. hamurun üzerini kaşığın arkası ile düzleyin. 20-25 dakika pişirin.
milano kurabiyesi
(fotoğrafın büyük hali için üzerine tıklayabilirsiniz...)
dün yeğenimi yuvadan alırken, öğretmenleri yerli malı kutlamalarını yapacaklarını bu yüzden bir hamurişi yapmamızı istediklerini söylediler. ben de içimden "yaşasın, kurabiye yapmak için fırsat!" dedim. forumdaki tarifleri mümkün olduğunca denemeye çalıştığımdan yine oradan lameerxp'nin gönderdiği milano kurabiyesini denedim. ağızda dağılan çok şirin kurabiyeler oldular. üzerlerine boya katılmış krema sürüp renkli şekerlerden serpecektim aslında ama annem bebeklere zararlı olabileceğini söylediği için vazgeçtik. tarif için teşekkürler lameerxp!
malzemeler:
dün yeğenimi yuvadan alırken, öğretmenleri yerli malı kutlamalarını yapacaklarını bu yüzden bir hamurişi yapmamızı istediklerini söylediler. ben de içimden "yaşasın, kurabiye yapmak için fırsat!" dedim. forumdaki tarifleri mümkün olduğunca denemeye çalıştığımdan yine oradan lameerxp'nin gönderdiği milano kurabiyesini denedim. ağızda dağılan çok şirin kurabiyeler oldular. üzerlerine boya katılmış krema sürüp renkli şekerlerden serpecektim aslında ama annem bebeklere zararlı olabileceğini söylediği için vazgeçtik. tarif için teşekkürler lameerxp!
malzemeler:
- 250 gr. şeker
- 4 Yumurta
- 250 gr. Tereyağı, eritilmiş, ılık
- Bir tutam Tuz
- 1/2 yemek kaşığı Limon kabuğu rendesi
- aldığı kadar un (yaklaşık 1 kg. dan 1 bardak eksik)
- 2 yumurta sarısı, çırpılmış üstüne sürmek için
- Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, tereyağını, tuzu, limon kabuğu rendesini ekleyin. unu azar azar eleyerek ilave edin. elinize yapışmayan bir hamur elde edince üzerini örtüp 1 saat dinlendirin. (ben buzdolabına koymuştum ama sonradan yoğurmak biraz zor oldu.)
- Hamuru 3mm kalınlığında açın ve kalıplarla kesin. tereyağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 160C fırında 20 dak. pişirin.
portakallı ve tarçınlı kurabiye

malzemeler:
- 1 paket margarin, oda sıcaklığında (mümkünse light veya teremyağ)
- 4 yumurta
- 1 su bardağı kahverengi şeker (yoksa beyaz şeker)
- 5 su bardağı kepekli + beyaz un karışımı (kepek miktarı isteğinize bağlı)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 portakalın kabuğu
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
- üzerine pudra şekeri + tarçın
- margarini, yumurtaları ve şekeri bir kaba alın. 2 su bardağı un karışımını ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başalyın. unu azar azar ilave edip elinize yapışmayan bir hamur elde edin.
- hamurun üzerini örtüp kenara alın. bu arada üzümleri ayıklayıp sıcak suda bekletin. cevizleri dövün. suyu sıkılmış üzümleri, cevizi, tarçını ve portakal kabuğunu hamura ekleyip tekrar yoğurun. (benim hamurum üzümlerden dolayı biraz sulandı ben de çok az un ekledim.)
- fırını 180C'ye getirin. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp kurabiye şekli verin. hepsini tepsiye dizip üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
05/12/2004
kolay poğaça + lor topları

poğaçaların ismi kolay poğaça ama benim unu çok koyduğumdan mı, yağın light oluşundan mı bilmiyorum hamur bir türlü toparlanmadı. bunun üzerine yoğurt miktarını arttırıp bir tane de yumurta sarısı ekledim. bir yandan içimden "kesinlikle pişmeyecek" diyerek tepsiyi korka korka fırına koydum. bu arada yeni lor topları tarifini yapmaya başladım. unu bu defa daha dikkatli ekledim. kurabiyeleri kapatırken poğaçaların çok güzel piştiğini gördüm. neyse ki sonuçta her ikisi de çok lezzetli oldu. (tarifler için çok teşekkürler mine & sibel ) işin ilginç tarafı gittiğim toplantıda bu defa hazır yiyecekler alınmıştı ben de bunun üzerine yanımdaki paketleri açmadım. sonradan görevli olan arkadaşlarım için hiç yiyecek kalmayınca çıkarıp onlara dağıttım. iyi ki de yapmışım çünkü hepsi ayakta durmaktan çok yorulmuşlardı...
kolay poğaça:
malzemeler:
- 3/4 margarin(eritilmiş)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- kabartma tozu
- bir iki damla sirke
- aldığı kadar un
- beyaz peynir
- maydanoz
- peynir ve maydanoz hariç tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
- içine peynirli maydanozlu iç koyup kapatın. kapattığınız yerleri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

malzemeler:
- 200 gram tatlı lor
- 1 su bardağı + 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 yumurta
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1,5 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı un
- Yumurta, yoğurt, eritilip ılıtılmış tereyağı, vanilya, kabartma tozu ve un ile yumuşak bir hamur yapın. Ayrı bir kapta lor ile 1 su bardağı pudra şekerini iyice ezin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp bastırarak açın, ortasına 1 tatlı kaşığı şekerli lordan koyun. Hamuru bohça gibi kapatın, parmak uçlarınızla kapattığınız kısmın iyice yapışmasını sağlayın ve fazlaca bastırmadan avucunuzda yuvarlayın. Kapattığınız kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
- 175 derecede 15-20 dk kadar pişirin. Fırından çıkıp biraz ılıyınca kalan 1 çay bardağı pudra şekerini üzerlerine serpin.
27/11/2004
fındıklı kurabiye
Saadet, Portakal Ağacı Aşçıları'ndan üçüncüsü. Kendisi aynı zamanda sitenin en hanım hanımcık ve tatlı okuyucularından biri. Hanzade ve Tesnim ile karşılaştığım iftarda o ve oğlu da vardı. Oğlu Ömer'in sayesinde Meryem bütün akşam çok güzel oynamıştı. Tarifin için çok teşekkürler Saadet! (fotoğrafının büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz.)
Fındıklı Kurabiye:
Bu kurabiyeyi haziran ayında Çanakkale'ye şehitliği ziyarete giderken Malatyalı bir teyze ikram etmişti. Bende çok beğenip tarifini aldım. Adını sormamıştım ben uydurdum. Yapılışı çok kolay.
malzemeler:
Fındıklı Kurabiye:
Bu kurabiyeyi haziran ayında Çanakkale'ye şehitliği ziyarete giderken Malatyalı bir teyze ikram etmişti. Bende çok beğenip tarifini aldım. Adını sormamıştım ben uydurdum. Yapılışı çok kolay.
malzemeler:
- 1 paket margarin
- 2 yumurta (sarıları içine, akları üstüne)
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kabartma tozu
- alabildiği kadar un
- 1-1.5 su bardağı kadar iri çekilmiş fındık
- önce margarin, yumurta sarıları, şeker, kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. (unu az olursa pişerken yayılır, dikkat edin)
- hamurları ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. yuvarladığınız hamurların her tarafını önce yumurta akına sonra fındığa bulayın.
- kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizip, 150 c'de 35 dk pişirin. (benim yaptığım hamurdan 40 kadar kurabiye çıktı, bayağı bereketli oluyor.)
26/11/2004
kereviç/kerebiç/gerebiç

not: önlüklerden on tane kaldı. bu ay satılanlardan ve eğer herhangi birşey yaptıracak olursam bundan sonrakilerden elde edilen gelirlerin büyük bölümü i.h.h. üzerinden felluce'ye ilaç kampanyasına bağışlanacak...
36 adet kurabiye
malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
- 1 paket oda sıcaklığında margarin
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tad istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
- 2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
- yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
- yarım çay bardağı da hindistan cevizi
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
- hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
- daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
- tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak)
- kurabiyeler pişdikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
22/11/2004
kaya kurabiye

ben sıvıyağı bir çay bardağı yerine yarım çay bardağı kullandım ve bu ölçüme göre 3,5 su bardağı un tam geldi. bir de çok yumuşak olmasın diye iyice elime yapışmayan bir hamur olmasına özen gösterdim ben. hamurdan ilk aldığım parçaları her zamanki alışkanlıkla yuvarlayarak tepsiye koydum ama sonradan yamuk yumuk şekiller verdiklerim daha çok hoşuma gidince öncekileri bozup hepsini böyle yaptım. toplam iki tepsi çıktı kurabiyelerden.
sonuçta kardeşim "mükemmel olmuş abla!" dedi ve bugün işyerime götürdüklerimden sonra hiç kalmadı. tarif için çok teşekkürler gülçin!
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 paket (250 gr) margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- yarım su bardağı toz şeker
- aldığı kadar un (~3,5 su bardağı)
- önce margarin, yumurta ve şekeri karıştırın. ardından üzümü ve cevizi ekleyin. 2 bardak kadar unu ekleyip üzerine vanilya ve kabartma tozunu katın. devamlı yoğurarak ve un ekleyerek elinize yapışmayan (veya çok hafif yapışan) bir hamur elde edin.
- hamurdan parçalar koparıp yamuk şekiller verin. hepsini tepsiye dizip önceden ısınmış 175C fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. (ben iki tepsiyi aynı anda koymadım )
- soğuduktan sonra üzerlerine hafifçe pudra şekeri serpin.
19/11/2004
misket kurabiye


malzemeler:
- 3 yumurtanın sarısı (aklarını ayrı bir tabağa koyun)
- 1 paket vanilya
- 1 paket (250g) margarin, oda sıcaklığında (ben teremyağ kullandım)
- aldığı kadar un
- dilediğiniz miktarda dövülmüş ceviz
- dilediğiniz kadar portakal kabuğu rendesi
- 6 yemek kaşığı pudra şekeri
- susam/ceviz/hindistan cevizi
- yumurta sarılarını, vanilyayı, pudra şekerini, cevizi, portakal kabuğu rendesini, katı yağı ve unu yoğurun.
- daha sonra ceviz büyüklüğünde (ben cevizden biraz küçük yaptım) parçalar koparıp önce yumurta akına sonra susama bulayın. yağlanmış tepsiye dizip üzeri kızarana kadar pişirin.
- seda hanım ısınmamış fırına koyduğunu belirtmiş. ben 200C ısınmış fırına koyup bir süre sonra içinin pişmesi için ısıyı 170C'ye düşürdüm. 5-10 dakikada böyle pişirdim.
04/10/2004
tırtıl kurabiye 2
akşam üzeri herkesin sorduğu tırtıl kurabiye tarifini almak için teyzemi aradım. kuzenim feyza "hatice abla biliyor musun onları ben yaptım" diyerek bana kurabiyelerinin tarifini yazdırdı. teşekkürler feyza!
malzemeler:
- yarım paket (125g) margarin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 çay bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- aldığı kadar un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- arzuya göre kakao
1. un ve kabartma tozu hariç kalan malzemeleri karıştırın. karışıma bir miktar un ve bir paket kabartma tozu ekleyin. unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. hamuru birkaç dakika yoğurun.
2. hamurun bir kısmını tırtıl uçlu kalıba koyun. tepsiye parmak uzunluğunda hamurlar sıkın. aynı işlemi kalan hamurlar için de tekrarlayın. önceden ısınmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
not: bu kalıbı pazarlarda veya marketlerde bulabilirsiniz.
16/09/2004
türk kahveli kurabiye
pazar gününün son tarifi kahveli kurabiye. annemler antepfıstıklıyı daha çok sevdi ama bence bu çok daha lezzetliydi.
malzemeler:
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 2 poşet vanilya
- 125g margarin, oda sıcaklığında
- 2 yumurta
- yarım çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı kahve
- 4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 çay bardağı öğütülmüş ceviz
- isterseniz 1 yemek kaşığı kakao
- yarım çay kaşığı zencefil
- tarçın
1. pudra şekeri, vanilya ve margarini mikserle karıştırın. yumurtaları ve süt ile erittiğiniz kahveyi ekleyin. 1-2 dakika daha çırpıp un ve kabartma tozunu ekleyin. iyice karıştırıp limon rendesi, ceviz, kakao ve zencefili ekleyin. yumuşak bir hamur elde edene kadar mikserle karıştırın.
2. hamuru sert bir zemine alıp yoğurun. (unu az geldiyse ekleyin) ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin.
3. yağlı kağıt serili tepsiye dizip önceden ısıtılmış 175C fırında 5-10 dakika pişirin. fırından aldıktan sonra üzerlerine tarçın serpin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder