Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2011 Cuma

limonlu ve mısır unlu kurabiye | lokumlu kurabiye | damla çikolatalı kurabiyeler | milano kurabiyesi | portakallı ve tarçınlı kurabiye

limonlu ve mısır unlu kurabiye

Limonlu_kurabiye
sevgili Tijen İnaltong'un Meyve Ağacından Hikayeler isimli yeni kitabından ne zamandır bir tarif denemek istiyordum. geçen cumartesi akşamı bu kitaptan limonlu ve mısır unlu kurabiye tarifini yaptım. benim hamuruma tarifte geçen un miktarı az geldiği için ben poğaça hamuru gibi bir kıvamı yakalayana kadar beyaz un ilave ettim. bir de hamuru rulo gibi kesmeyip normal kurabiye gibi elimde yuvarladım. sonuçta kurabiyeler hem hafif hem de lezzetli oldular.
malzemeler:
  • 125gr tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1/2 su bardağı mısır un
  • 3/4 su bardağı beyaz un
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
hazırlanması:
  1. tereyağıyla toz şekeri elinizle karıştırın. yumurta, limon suyu, portakal ve limon kabuğu rendesini ekleyip tekrar karıştırın. son olarak unları ekleyip sertçe bir hamur yapın. (bu aşamada un az gelirse serçe bir hamur elde edene kadar un ilave edin.)
  2. hamuru buzdolabında 45 dakika dinlendirdikten sonra parçalara bölüp 3-4 cm çapında rulolar haline getirin. rulolardan yarım santim kalınlığında daireler kesip yağlanmış tepsiye dizin. (bu aşamada hamurdan parçalar koparıp normal kurabiye gibi yuvarlayabilirsiniz.)
  3. 170C ısıtılmış fırında 10 dakika pişirdikten sonra tepsiyi fırından çıkarın. bir spatula yardımıyla kurabiyeleri ters çevirip 5 dakika daha pişirin. fırından çıkardıktan hemen sonra ufak bir süzgeç yardımıyla üzerlerine pudra şekeri serpin. kurabiyeleri ters çevirerek yağlı kağıda alın. dier taraflarına da pudra şekeri serpin.
  4. ılık olarak servis yapabileceğiniz gibi iyice soğuttuktan sonra hava almayacak teneke kutularda bir hafta kadar saklayabilirsiniz.
not: parantez içindekiler benim düşüncelerim, tarifte geçmiyorlar...

lokumlu kurabiye

Lokumlu_kurabiye
dün annem arkadaşları ile buluşunca, şehnaz teyze benim için yazacağını söylediği lokumlu kurabiye'nin tarifini getirmiş. onun verdiği tarifte diğerlerinden farklı olarak puding kullanılıyor. tarif için çok teşekkürler şehnaz teyze!

not: tarifle ilgili sorularınız olursa pazar günü şehnaz teyzeye ileteceğim...


malzemeler:
  • 2 paket vanilyalı puding
  • 1 paketten biraz az margarin, erimemiş
  • aldığı kadar un
  • içine gül lokumu
  • üzerine pudra şekeri
hazırlanması:
  1. puding, margarin ve unu karıştırıp hamur yapın. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. ortasına lokumu yerleştirip kapatın.
  2. orta dereceli fırında pişirin. çıkarınca üzerine pudra şekeri serpin.

damla çikolatalı kurabiyeler

yeğenim dünyaya geldiğinden beri teyzemi daha iyi anlamaya başladığımı hissediyorum. Meryem'e baktıkça "acaba büyüyünce benim kendisini ne kadar çok sevdiğimi fark edebilecek mi?"  diyorum.  ben kendi teyzemi çok seviyorum, bana göre de dünyanın en iyi teyzesi ama teyzeliği yaşamaya başladığımdan beri ona hak ettiği ilgiyi göstermediğimi düşünüyorum.  aslında o kadar basit ki sevgiyi göstermek. dün akşam dedemleri & büyükbabamları arayıp birkaç dakika konuşunca sanki gözlerinin ışıldadığını hissettmiş gibi oldum.  biraz da bu duygularla teyzemi arayıp bize çaya davet ettim.  sabah işe giderken anneme hiçbir şey yapmamasını herşeyi akşam işten gelince pişireceğimi söyledim ama o dayanamayıp gubate yapmış teyzeme. muhtemelen yarınki menünün yıldızı da o olur.  ben de gubatenin yanına neiman marcus cookbook'tan chocolate chip cookies (damla çikolatalı kurabiye) ile geçen mart ayında sevgi hanım'ın verdiği kasekuchen'i yaptım.  (kasekuchen'i daha sonra yazacağım)
chocolate chip cookies tarifindeki espresso'yu ben eklemedim. çikolataları da tarifteki kadar (1,5 su bardağı) ekledim ama fazla geldiler. bir de tarifte tepsiye 2 yemek kaşığı kadar hamur koyun diyordu. ama o ölçü ile yapınca kocaman kurabiyeler çıktı. en iyisi tepsiye birer yemek kaşığı kadar hamur koymak. sonuçta acıbadem kurabiyesi gibi dışı sert içi yumuşacık kurabiyeler çıktı ortaya. bu kurabiyeler özellikle bir bardak süt ile çok güzel oluyorlar...
damla çikolatalı kurabiyeler
24 kurabiye
malzemeler:
  • 1/2 su bardağı tereyağı (125gr)
  • 1 su bardağı kahverengi şeker
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı vanilya esansı (ben 1 paket vanilin kullandım)
  • 1+3/4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • isterseniz 1+1/2 tatlı kaşığı espresso (toz)
  • 1 su bardağı sütlü damla çikolata
not: su bardağı normalden büyük olmalı
hazırlanması:
  1. fırını 150C'ye getirin. tereyağını ve şekerleri krema kıvamına gelene kadar karıştırın. (yaklaşık 30 saniye)
  2. yumurtayı ve vanilyayı ekleyip 30 saniye daha karıştırın.
  3. bir kapta unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. bunu yağa ekleyip düşük hızda 15 saniye karıştırın.
  4. espressoyu ve çikolataları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. (hamurunuz normal kurabiye hamurundan farklı olarak elinize yapışan bir kıvamda olacak)
  5. fırın tepsisini yağlayın. hamurdan bir kaşık alıp tepsiye koyun. hamurun üzerini kaşığın arkası ile düzleyin.  20-25 dakika pişirin.

milano kurabiyesi

Milan_kurabiyesi
(fotoğrafın büyük hali için üzerine tıklayabilirsiniz...)
dün yeğenimi yuvadan alırken, öğretmenleri yerli malı kutlamalarını yapacaklarını bu yüzden bir hamurişi yapmamızı istediklerini söylediler. ben de içimden "yaşasın, kurabiye yapmak için fırsat!" dedim.  forumdaki tarifleri mümkün olduğunca denemeye çalıştığımdan yine oradan lameerxp'nin gönderdiği milano  kurabiyesini denedim.  ağızda dağılan çok şirin kurabiyeler oldular. üzerlerine boya katılmış krema sürüp renkli şekerlerden serpecektim aslında ama annem bebeklere zararlı olabileceğini söylediği için vazgeçtik. tarif için teşekkürler lameerxp!
malzemeler:
  • 250 gr. şeker
  • 4 Yumurta
  • 250 gr. Tereyağı, eritilmiş, ılık
  • Bir tutam Tuz
  • 1/2 yemek kaşığı Limon kabuğu rendesi
  • aldığı kadar un (yaklaşık 1 kg. dan 1 bardak eksik)
  • 2 yumurta sarısı, çırpılmış üstüne sürmek için
hazırlanması:
  1. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp,  tereyağını, tuzu, limon kabuğu rendesini ekleyin. unu azar azar eleyerek ilave edin. elinize yapışmayan bir hamur elde edince üzerini örtüp 1 saat dinlendirin. (ben buzdolabına koymuştum ama sonradan yoğurmak biraz zor oldu.)
  2. Hamuru 3mm kalınlığında açın ve kalıplarla kesin. tereyağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 160C fırında 20 dak. pişirin.

portakallı ve tarçınlı kurabiye

bu akşam saatler süren bir toplantıdan çıkıp eve gelince kaç gündür pişirmek istediğim kurabiyeleri denemek için hazırlanmaya başladım. evdekiler yarın pastaneden alacaklarını söyleyip ikna etmeye çalışsalar da ben "okuyucular, yeni tarif bekler" bahanesi ile gece mutfağa girdim. sibel'in forumda verdiği tarifi biraz değiştirip daha portakallı ve tarçınlı bir kurabiye yaptım. gece yarısı evi çok güzel tarçın ve portakal kokuları kapladı.  teşekkürler sibel ve annesi!
malzemeler:
  • 1 paket margarin, oda sıcaklığında (mümkünse light veya teremyağ)
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı kahverengi şeker (yoksa beyaz şeker)
  • 5 su bardağı kepekli + beyaz un karışımı (kepek miktarı isteğinize bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 portakalın kabuğu
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • üzerine pudra şekeri + tarçın
hazırlanması:
  1. margarini, yumurtaları ve şekeri bir kaba alın. 2 su bardağı un karışımını ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başalyın. unu azar azar ilave edip elinize yapışmayan bir hamur elde edin.
  2. hamurun üzerini örtüp kenara alın. bu arada üzümleri ayıklayıp sıcak suda bekletin. cevizleri dövün. suyu sıkılmış üzümleri, cevizi, tarçını ve portakal kabuğunu hamura ekleyip tekrar yoğurun. (benim hamurum üzümlerden dolayı biraz sulandı ben de çok az un ekledim.)
  3. fırını 180C'ye getirin. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp kurabiye şekli verin. hepsini tepsiye dizip üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.

05/12/2004

kolay poğaça + lor topları

Kolay_pogaca
dün arkadaşlarımın görevli olarak katıldığı yarı-resmi bir toplantıya gitmeye karar verdim. önceki oturumlarda bazen isteyenler birşeyler yapıp getiriyor ben ise hep elim boş gidiyordum. bu defa da öyle olmasın diye sabahtan poğaça yapmaya başladım. evden çıkmama bir iki saat kaldığı için telaşlı telaşlı malzemeleri çıkarmaya koyuldum. tarifte istenen yağı erittim, biraz un eledim. yoğurdu da kaba koydum. en son kabartma tozu da yanımda dursun diye kileri açtım. ama benim devamlı hamurişi yapmam sonucu evdeki tüm kabartma tozları tükenmişti. kabartma tozunu istetirken sadece iki küçük paketi istetmek ayıp olur hem belki sibel'in kurabiyelerini de yaparım düşüncesiyle 200g. da lor peyniri rica  ettim. 
poğaçaların ismi kolay poğaça ama benim unu çok koyduğumdan mı, yağın light oluşundan mı bilmiyorum hamur bir türlü toparlanmadı.  bunun üzerine yoğurt miktarını arttırıp bir tane de yumurta sarısı ekledim. bir yandan içimden "kesinlikle pişmeyecek" diyerek tepsiyi korka korka fırına  koydum.  bu arada yeni lor topları tarifini yapmaya başladım. unu bu defa daha dikkatli ekledim.  kurabiyeleri kapatırken poğaçaların çok güzel piştiğini gördüm.  neyse ki sonuçta her ikisi de çok lezzetli oldu.  (tarifler için çok teşekkürler mine & sibel ) işin ilginç tarafı gittiğim toplantıda bu defa hazır yiyecekler alınmıştı ben de bunun üzerine yanımdaki paketleri açmadım.  sonradan görevli olan arkadaşlarım için hiç yiyecek kalmayınca çıkarıp onlara dağıttım.  iyi ki de yapmışım çünkü hepsi ayakta durmaktan çok yorulmuşlardı...
kolay poğaça:
malzemeler:
  • 3/4 margarin(eritilmiş)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • kabartma tozu
  • bir iki damla sirke
  • aldığı kadar un
  • beyaz peynir
  • maydanoz
hazırlanması:
  1. peynir ve maydanoz hariç tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  2. içine peynirli maydanozlu iç koyup kapatın.  kapattığınız yerleri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
notlar: hamur toplanmazsa yoğurt takviyesi yapabilirsiniz veya bir yumurtanın sarısını ekleyebilirsiniz. bir de dilerseniz hamura biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Lor_kurabiye
lor topları:

malzemeler:

  • 200 gram tatlı lor
  • 1 su bardağı + 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
hazırlanması:
  1. Yumurta, yoğurt, eritilip ılıtılmış tereyağı, vanilya, kabartma tozu ve un ile yumuşak bir hamur yapın. Ayrı bir kapta lor ile 1 su bardağı pudra şekerini iyice ezin.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp bastırarak açın, ortasına 1 tatlı kaşığı şekerli lordan koyun. Hamuru bohça gibi kapatın, parmak uçlarınızla kapattığınız kısmın iyice yapışmasını sağlayın ve fazlaca bastırmadan avucunuzda yuvarlayın. Kapattığınız kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  3. 175 derecede 15-20 dk kadar pişirin. Fırından çıkıp biraz ılıyınca kalan 1 çay bardağı pudra şekerini üzerlerine serpin.
not: tarif dr.oetker vanilya paketinden alınma.

27/11/2004

fındıklı kurabiye

Kurabiye2
Saadet, Portakal Ağacı Aşçıları'ndan üçüncüsü. Kendisi aynı zamanda sitenin en hanım hanımcık ve tatlı okuyucularından biri. Hanzade ve Tesnim ile karşılaştığım iftarda o ve oğlu da vardı. Oğlu Ömer'in sayesinde Meryem bütün akşam çok güzel oynamıştı. Tarifin için çok teşekkürler Saadet! (fotoğrafının büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz.)
Saadetkurabiye3
Fındıklı Kurabiye:
Bu kurabiyeyi haziran ayında Çanakkale'ye şehitliği ziyarete giderken Malatyalı bir teyze ikram etmişti. Bende çok beğenip tarifini aldım. Adını sormamıştım ben uydurdum. Yapılışı çok kolay.
malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 2 yumurta (sarıları içine, akları üstüne)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un
  • 1-1.5 su bardağı kadar iri çekilmiş fındık
hazırlanması:
  1. önce margarin, yumurta sarıları, şeker, kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. (unu az olursa pişerken yayılır, dikkat edin)
  2. hamurları ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. yuvarladığınız hamurların her tarafını önce yumurta akına sonra fındığa bulayın.
  3. kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizip, 150 c'de 35 dk pişirin. (benim yaptığım hamurdan 40 kadar kurabiye çıktı, bayağı bereketli oluyor.)

26/11/2004

kereviç/kerebiç/gerebiç

Kerevic
aslında kereviçi ilk defa büyükbabama bayram sabahı götürebilmek için geçen arefede yapmıştım ama şekilleri tam istediğim gibi olmayınca siteye eklememiştim. dün gece tarifi tekrar denedim.  sanırım şekillerinin sırrı un miktarında çünkü bu defa şekilleri daha belli oldu. fotoğrafta kullandığım tabakları pek çıkarmıyorum aslında ama rahmetli anneanneciğim almanya'dan aldığı pembe tabakları hatırlattığı için çok seviyorum. gülçin'in tarifini hem yorumlarda hem de forumda bulabilirsiniz aslında ama ben son kez fotoğrafın altına da ekleyeyim. yaptıklarımın çok lezzetli olduğunu ve işe getirdiklerimin de neredeyse bitmekte olduğunu söylemeliyim.
not: önlüklerden on tane kaldı. bu ay satılanlardan ve eğer herhangi birşey yaptıracak olursam bundan sonrakilerden elde edilen gelirlerin büyük bölümü i.h.h. üzerinden felluce'ye ilaç kampanyasına bağışlanacak...
36 adet kurabiye
malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tad istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
iç malzemesi:
  • 2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
  • yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
  • yarım çay bardağı da hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Hazırlanması:
  1. bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  2. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
  3. daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
  4. Kerevic2
    tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak)
  5. kurabiyeler pişdikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.


22/11/2004

kaya kurabiye

Kaya_kurabiye
dün akşam kardeşime kurabiye yapacağımı söyleyip nasıl bir şey istediğini sordum. bana "çok yumuşak olmasın abla, cevizli üzümlü sert bir kurabiye olsun" dedi. ben de sevinçle "o zaman sana kaya kurabiye yapayım!" dedim. kardeşim yüzüme bakıp "o kadar da sert demedim" cevabını verdi ama ben yine de kararımdan dönmeyip gülçin'in kaya kurabiyelerinden yapmaya başladım. 
ben sıvıyağı bir çay bardağı yerine yarım çay bardağı kullandım ve bu ölçüme göre 3,5 su bardağı un tam geldi.  bir de çok yumuşak olmasın diye iyice elime yapışmayan bir hamur olmasına özen gösterdim ben. hamurdan ilk aldığım parçaları her zamanki alışkanlıkla yuvarlayarak tepsiye koydum ama sonradan yamuk yumuk şekiller verdiklerim daha çok hoşuma gidince öncekileri bozup hepsini böyle yaptım.  toplam iki tepsi çıktı kurabiyelerden.
sonuçta kardeşim "mükemmel olmuş abla!" dedi ve bugün işyerime götürdüklerimden sonra hiç kalmadı. tarif için çok teşekkürler gülçin!
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 paket (250 gr) margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı toz şeker
  • aldığı kadar un (~3,5 su bardağı)
Hazırlanması:
  1. önce margarin, yumurta ve şekeri karıştırın. ardından üzümü ve cevizi ekleyin. 2 bardak kadar unu ekleyip üzerine vanilya ve kabartma tozunu katın. devamlı yoğurarak ve un ekleyerek elinize yapışmayan (veya çok hafif yapışan) bir hamur elde edin.
  2. hamurdan parçalar koparıp yamuk şekiller verin. hepsini tepsiye dizip önceden ısınmış 175C  fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. (ben iki tepsiyi aynı anda koymadım )
  3. soğuduktan sonra üzerlerine hafifçe pudra şekeri serpin.
not: isterseniz hamura damla çikolata da ekleyebilirsiniz.

19/11/2004

misket kurabiye

Misket_kurabiye_1
dün akşam işten geç çıkabildim ama siteye yazacak birşeyler deneyeceğim diye kendi kendime söz verdiğim için hemen mutfağa geçip seda hanım'ın önceden verdiği misket kurabiye tarifini yapmaya başladım. (hatta o kadar acele etmişimki arada elimi bile yaktım ama neyseki hemen sirke döktüğüm için geçti). seda hanım'ın da yazdığı gibi gerçekten çok güzel oldular.
Misket_kurabiye_2
evdeki susamlar az gelince ben kalan kurabiyeleri normal cevize ve hindistan cevizine buladım. ben en çok hindistan cevizlilerin tadını sevdim ama susamlıların görüntüsünün daha şirin olduğu kesin. tarif için çok teşekkürler!
malzemeler:
  • 3 yumurtanın sarısı (aklarını ayrı bir tabağa koyun)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket (250g) margarin, oda sıcaklığında (ben teremyağ kullandım)
  • aldığı kadar un
  • dilediğiniz miktarda dövülmüş ceviz
  • dilediğiniz kadar portakal kabuğu rendesi
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • susam/ceviz/hindistan cevizi
hazırlanması:
  1. yumurta sarılarını, vanilyayı, pudra şekerini, cevizi, portakal kabuğu rendesini, katı yağı ve unu yoğurun.
  2. daha sonra ceviz büyüklüğünde (ben cevizden biraz küçük yaptım) parçalar koparıp önce yumurta akına sonra susama bulayın.  yağlanmış tepsiye dizip üzeri kızarana kadar pişirin.
  3. seda hanım ısınmamış fırına koyduğunu belirtmiş. ben 200C ısınmış fırına koyup bir süre sonra içinin pişmesi için ısıyı 170C'ye düşürdüm. 5-10 dakikada böyle pişirdim.

04/10/2004

tırtıl kurabiye 2

tırtıl kurabiye 2
akşam üzeri herkesin sorduğu tırtıl kurabiye tarifini almak için teyzemi aradım. kuzenim feyza "hatice abla biliyor musun onları ben yaptım" diyerek bana kurabiyelerinin tarifini yazdırdı. teşekkürler feyza!
malzemeler:
  • yarım paket (125g) margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • arzuya göre kakao
hazırlanması:
1.  un ve kabartma tozu hariç kalan malzemeleri karıştırın. karışıma bir miktar un ve bir paket kabartma tozu ekleyin. unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. hamuru birkaç dakika yoğurun.
2. hamurun bir kısmını tırtıl uçlu kalıba koyun. tepsiye parmak uzunluğunda hamurlar sıkın. aynı işlemi kalan hamurlar için de tekrarlayın. önceden ısınmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
not: bu kalıbı pazarlarda veya marketlerde bulabilirsiniz.


16/09/2004

türk kahveli kurabiye

kahveli kurabiye
pazar gününün son tarifi kahveli kurabiye. annemler antepfıstıklıyı daha çok sevdi ama bence bu çok daha lezzetliydi.
malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 2 poşet vanilya
  • 125g margarin, oda sıcaklığında
  • 2 yumurta
  • yarım çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kahve
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı öğütülmüş ceviz
  • isterseniz 1 yemek kaşığı kakao
  • yarım çay kaşığı zencefil
  • tarçın
hazırlanması:
1.  pudra şekeri, vanilya ve margarini mikserle karıştırın. yumurtaları ve süt ile erittiğiniz kahveyi ekleyin. 1-2 dakika daha çırpıp un ve kabartma tozunu ekleyin. iyice karıştırıp limon rendesi, ceviz, kakao ve zencefili ekleyin. yumuşak bir hamur elde edene kadar mikserle karıştırın.
2. hamuru sert bir zemine alıp yoğurun. (unu az geldiyse ekleyin) ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verin.
3. yağlı kağıt serili tepsiye dizip önceden ısıtılmış 175C fırında 5-10 dakika pişirin. fırından aldıktan sonra üzerlerine tarçın serpin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder