Bu Blogda Ara

15 Temmuz 2011 Cuma

Mayalı Börek,Gül Tatlısı,Perşembe Sofrası,Sandal Sefası

Mayalı Börek

Mayali_borek
Geçtiğimiz hafta annemin iki sofrasını elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraflayamadım. Ama bu sofralardaki yeni tarifleri almayı başardım. Bunlardan ilki kayınvalidemin annem için yaptığı mayalı börek.  Fotoğraftaki iç farklı ama kendisi mutlaka soğanlı içi denememizi önerince o iç tarifini de yazmaya karar verdim.
Mayalı Börek:
Hamur malzemeleri:
  • 1 kg un (bezeleri açmak için paketin dibinden üç parmak kadar ayırın)
  • tepeleme 1 çay kaşığı toz maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • su
  • tuz
Hamuru açmak için:
  • 1 su bardağı yağ (yarısı eritilmiş tereyağı, yarısı sıvıyağ )
Soğanlı iç malzemesi:
  • 3-4 adet soğan
  • sıvıyağ
  • 2-3 sivribiber, doğranmış
  • 1-2 domates, soyulmuş ve doğranmış
  • tuz
  • toz kırmızı biber
  • az su
İçin Hazırlanması:
  1. Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda öldürüp biberleri ilave edin. Biberleri de 1-2 kez çevirdikten sonra domatesleri ekleyin. Az su ilavesiyle pişirip tuz ve toz kırmızı biberi ekleyin.
Hamurun hazırlanması:
  1. Mayayı bir bardak ılık suda toz şeker ilavesiyle eritip hazırlayın. Un, tuz, maya ve gerektiği kadar oda sıcaklığında su ile hamuru hazırlayın. 
  2. Hamuru bekletmeden 12 bezeye ayırın. (6 beze böreğin altına, 6'sı üstüne olacak şekilde)
  3. Ayırdığınız un ile bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına yağ sürün. Altışarlı yağlanmış bezeleri üstüste koyup hepsini birden açıp yağlanmış fırın tepsisine serin. Üzerine isteğinize göre soğanlı, peynirli, patatesli, kıymalı veya ıspanaklı içi yayın.
  4. Diğer altılı grubu da aynı şekilde açıp tepsideki için üzerine serin. Böreğinizi bıçakla dilimleyin. Artan yağı üzerine dökün ve 200C fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  5. Fırından çıktıktan sonra üzerini bir yağlı kağıt ile kapatıp ilave bir örtüyle örtün.

28/04/2010

Patatesli Kaşarlı Börek

Borek
Geçen haftanın iki sofrasının da en beğenilen börekleri kayınvalidemin yaptığı patatesli-kaşarlı böreklerdi. Ben çok fazla börek yapmadığım için anneanne ve babaanneden börek geldiğini gören ev halkı epey mutlu bir hafta geçirdi...

Patatesli Kaşarlı Börek

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
  • aldığı kadar un
  • tuz
  • üzerlerine: yumurta sarısı, çörekotu
İç Harcı:
  • 5-6 patates
  • 3 orta boy soğan
  • 150-200gr kaşar peynir
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
Hazırlanması:
  1. İç harç için patatesleri haşlayıp ezin. Soğanı sıvıyağda kavurup patatese ekleyin. İçine peyniri rendeleyin. Baharatları ekleyip karıştırın.
  2. Hamur harcını yoğurup dinlendirin. Hamuru rulo yapıp dört bezeye bölün. Her bir dilimi uzatıp tekrar dört parçaya ayırın. Tüm parçaları üçerli bezeler halinde gruplayın.
  3. Üçerli bezeleri nişastayla pasta tabağı kadar açın. En üst hariç aralara sıvıyağ sürüp üst üste dizin. Üst üste dizdiğiniz bu grubu bu defa servis tabağı (pasta tabağından daha büyük) kadar açın. Açtığınız hamuru bıçakla dört eşit üçgene bölün. Uzun kenara harcı koyup sigara böreği gibi sarın. Aynı işlemi diğer üçlü bezeler için de yapın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Kızarana kadar pişirin.
 

20/07/2008

Gül Tatlısı

Gul_tatlisi
Gül tatlısının tarifini kayınvalidem anlatırken ben de yazıyorum. Yapılış şeklini çekmem mümkün olmadığı için oldukça detaylı anlatmaya çalıştım, inşallah başarabilmişimdir.
Gül Tatlısı
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un
  • açmak için nişasta
  • ayrıca  üzerine dökmek için 250gr tereyağı
Şerbeti:
  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • birkaç damla limon
İçine:  iri dövülmüş ceviz
Hazırlanması:
  1. Şerbeti hazırlayıp soğutun. Hamur malzemelerini yoğurup dinlendirin. Hamuru 30 bezeye ayırın. Her bir bezeyi nişastayla servis tabağı kadar açın.  Üzerlerine bolca ceviz serpin.
  2. Açtığınız hamurun önce üst kısmını işaret parmağınızla ortaya kadar ittirerek toplayın.
  3. Alt tarafını da aynı şekilde toplayın. Daha sonra karşılıklı yan kenarları ortaya toplayarak bir artı şekli (papatya) elde edin.
  4. Ortaya çıkan papatya şeklinin kenarlarını üstüne kapatın. (dört kenarı üstüne kapatın, cevizler gözükmesin)
  5. İşlem bitince elinizi spatula gibi kullanarak tepsiye ters çevirerek dizin.
  6. Hepsi için aynı işlemi tekrarlayın. Bitince tepsinin üzerine eritilmiş 250gr tereyağını gezdirin. 190C'de üzeri kızarana kadar pişirin.
  7. Pişince sıcak tepsinin üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
(önceden yaparsanız tepsi soğuk, şerbet ılık olsun.)
 

10/07/2008

Perşembe Sofrası

Sofra
Bir arkadaşım "birkaç gün internetten uzak kalınca "Portakal Ağacı'nda ne oldu acaba?" diye merakla bilgisayarı açıyorum demişti. Bu sözü duymak beni çok etkilemişti, bahsettiğim arkadaşım çok sevdiğim bir insan ama buraya yazılacakları bu kadar iyi takip ettiğini bilmiyordum. Bunu duymak elbette sizi bekleyen pek çok insan olduğunu hissettiriyor.
Ayşe İkbal'in nasıl birden emeklemekten koşmaya terfi ettiğini, bulaşık maiknesinin kapağına oturup, her şeyi tek tek çıkarıp bana verdiğini, köpeklere "hav hav!" diye bağırdığını, ama yanlarına gidince korktuğunu, yeni birisiyle tanıştığında utanıp başını omzuma yasladığını, 9 aylıkken onu hacca götüren annesinin şimdilerde hasta olacak diye beraber tatile gitmekten çekinmeye başladığını ve daha milyonlarca detayı anlatabilirim ama muhtemelen geri kalanlar da bunları atlayıp yemeklere geçmemi tercih ediyorlardır. Herkesin istediği olsun diye kısa kesip kayınvalidemin bugünkü misafirleri için aile dostumuz Meryem abla ile beraber hazırladıklarını gösteriyorum sizlere.
Borek
Arnavut Böreği
Borek2
hazır yufkadan börek
Ekmek
çift çekirdekli ekmeğe ceviz + tam buğday unu ekleyerek yaptığım ekmek
Zeytinyagli_1
Zeytinyagli_2
Zeytinyagli_3
Zeytinyagli_4
salata ve zeytinyağlılar grubu
Kokos
ceviz ekleyerek yaptığım kokos kurabiyeleri
Gul_tatlisi
gül tatlısı
Tatli
mısır ekmeği
çikolata sosu eklediğim yalancı tavuk göğsü
Muhallebili_kadayif_tatlisi
ve muhallebili kadayıf tatlısı

09/02/2008

Çikolatalı Rulo Pasta ve Cuma Menüsü

Cikolatalirulo
Dün akşam eşimin çocukluk arkadaşları ve ailesi, kayınvalidemler ile birlikte bize geldiler. Ben önceki akşam anneme hiçbirşeyi yetiştiremeyeceğim diye ağlarken hem onun moral desteği hem de kayınvalidemin yardımlarıyla ortaya elle tutulur birşeyler çıkabildi. Üstteki ailenin favori tatlılarından olan çikolatalı rulosu.
Arnavut
Aslında tekrar arnavut böreği yapma sözü vermişti ama rulonun bahsi geçince bize her ikisini de yaptı. (tepsinin üstten görüntüsünü bir önceki yazıya ekledim.)
Ben de Ayşe İkbal'in izin verdiği sürelerde
Unkurabiye
minik un kurabiyeleri
Nuranteyze
istek üzerine Nuran teyze'nin poğaçaları ile
Patatessalata
yoğurtlu patates salatası yaptım. (haşlanmış patatese dereotu, maydanoz, taze soğan, tuz, limon suyu ekleyip üzerine 2 kaşık mayonezle karıştırılmış yoğurt yaydım.)
Kayınvalidemin tarifiyle çikolatalı rulosu şöyle:
Çikolatalı Rulo pasta:
Pandispanyası:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Muhallebisi:
  • Dilediğiniz bir pasta kreması veya 1 paket hazır puding, 500ml süt
Üzerine:
  • Dövülmüş ceviz
Hazırlanması:
  1. Yumurta ile şekeri çırpın. Kalan mazlemeleri ekleyip karıştırın. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Hamuru kağıdın üzerine yayıp 180C fırında pişirin.
  2. Piştikten sonra yağlı kağıdı kekten sıyırın. Hazırladığınız pudingin yarısını kekin üzerine döşeyin. Cevizin yarısını üzerine serpin. (birazını dışı için ayırın)
  3. Keki rulo yaparak sarın. Kalan pudingi üzerine dökün. Cevizle süsleyin. Buzdolabında soğutup servis yapın.

07/02/2008

Arnavut Böreği

Arnavutboregi
ön not: hac günlüğümüzü nihayet dün gece bilgisayara aktarabildim, buradan okuyabilirsiniz...
Kayınvalidemin yaptığı Arnavut börekleri... Fotoğrafta peynirli olanları görüyorsunuz. Kıymalı olanları kare şeklinde kesilmişti. Bu akşam söz verdiğim gibi tarifi alınca zaman kaybetmeden yazmaya karar verdim. Eliniz baklava, börek açmaya yatkınsa kolaylıkla yapabileceğiniz bir börek. Değilse yeni denemeler yapmak için belki tam zamanı!
Arnavutboregi2
Arnavut Böreği:

Hamur malzemeleri:

  • 1kg un
  • tuz
  • su (arzuya göre süt+su karışımı)
Peynirli iç harcı:
  • 350gr peynir, ezilmiş
  • 1 yumurta
  • yarım su bardağı yoğurt
  • arzuya göre doğranmış maydanoz
Kıymalı iç harcı:
  • 250-300gr kıyma
  • 3 orta boy kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • nişasta
Hazırlanması:
  1. 1kg unun dibinden 2 parmak ayırın. Ayırdığınız una göz kararı nişasta ekleyip bir kenara alın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin.
  2. Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on beşer bezeye ayırın. İlk 15'li bezeyi merdane ve un+nişasta karışımı yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Diğer 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın.
  3. Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi karıştırıp yufkanın üzerine yayın.
  4. Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye alın. Tepsinizin içinde bohçayı açıp yine büzerek tepsiye serin. Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Bardakta kalan yarıdan biraz az sıvıyağı üzerine gezdirip elinizle yayın. 190C fırında pişirin.
not: 1. Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.
2. Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip  soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.

14/01/2008

Japon Güneşi

Japongunesi
2 hafta önceki yazıyı yazdığımda aklımda bir iki güne kadar yolculuk maceralarımızı bizim çok faydasını gördüğümüz okuyucuların önerilerini ve babamızın "niye geldik biz!" ile paşlayıp "iyi ki gelmişiz" ile biten güncesinden satırları paylaşma düşüncesi vardı. Ama 4 milyon insanın arasında hasta olmadan kalmayı başaran biz daha evden dışarı çıkmadan hasta olunca bu düşüncelerim de mecburen ertelendi. Annemlerin bizi bakıma almaları sayesinde çok şükür daha iyiyiz, yolculuk yazıları da yazılacak ama onca aradan sonra bir tarif yazmak şart oldu öncelikle. İlk yazı bu yüzden daha önceden sözünü verdiğim kayınvalidemin Japon Güneşi'ne ait...
Japon Güneşi:
Malzemeler:
  • 1 kg kemiksiz kuzu kuşbaşı
  • 1 paket mantar, küp doğranmış
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet yufka
  • yoğurt
Hazırlanması:
  1. Eti tavaya alın, saldığı suyunu çekene kadar az miktarda sıvıyağ ilavesi ile pişirin. (soğan vs. ilave etmeden kavurma gibi pişsin.) Mantarı da ayrı bir tavada pişirip et ile harmanlayın.
  2. Patlıcanları küp doğrayıp tuzda bekletin ve sıvıyağda kızartın.
  3. Yufkaları mümkün olan en dar üçgenlere kesip (8-12 adet arası) aralarına herhangi bir şey sürmeden bir pipet yardımıyla sarın. Uçlarını suyla ıslatıp kapatın ve sıvıyağda kızartın. (böylece içi boş sigara börekleri elde edin.)
  4. Yuvarlak bir servis tabağının en altına mantar ve eti, ikinci kata patlıcanları yayın. Üzerlerine yufkaları güneş ışınları gibi dizin.
  5. Ortasını açıp sarımsaklı veya sade yoğurt koyarak servis yapın.

03/11/2007

Ispanaklı börek, fındıklı kurabiye ve elmalı tatlı

Kurabiye_borek
Diş buğdayının tarifleri bu haftaki cumartesi yazısında...

05/10/2007

Gökkuşağı Tatlısı

Iftar_1_7
İlk önce yorumları, e-postaları ve telefonları ile geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür ederim! Dikişlerim alındı, ben de tekrardan iftar davetlerime geri dönebildim. Dördüncü iftar menüsünün fotoğraflarını yayınlamadan önce söz verdiğim gibi kayınvalidemin gökkuşağı tatlısını yazıyorum.
Tarif Emine Beder’e ait.
Gökkuşağı Tatlısı:
Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 çay bardağı irmik
  • 3 çay bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
şerbeti:
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • bir dilim limon
Hazırlanması:
  1. Şerbeti için su, limon ve şekeri kaynatıp soğutun.
  2. Yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpın. Ardından sırayla diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış cam fırın kabınıza yayın.
  3. Önceden ısınmış 200C fırında pişirin. Pişince fırından alıp ters çevirerek başka bir tepsiye çıkartın. Üzerine soğuk şerbeti 2 defada gezdirin. Bir bardak (kenarı keskin olmalı) ile daireler çıkarın.
  4. Kalan hamurları 2 yemek kaşığı (veya arzunuza göre daha çok) kakao ve hindistancevizi ile karıştırın. Kestiğiniz dairelerden daha küçük olacak şekilde parçalar alıp elinizle yavaşça köfte şekli vererek tatlılarınızın üzerine yerleştirin.
  5. Üzerlerini krem şanti/kaymak, meyve şekeri/kiraz şekerlemesi, antep fıstığı ve inci dekorları ile süsleyerek servis yapın. 

25/09/2007

Sandal Sefası

Iftar_1_4
Hafta sonu gelen misafirlerimiz için kayınvalidemin tarifiyle yaptığım  sandal sefası. Daha önce kabakla yapılanlarını okumuştum ama patlıcanla yapılanı bana daha güzel geldi. Bir de kayınvalidem kuşbaşı et yerine antrikotu kuşbaşı yapmamı önermişti, böylece et hem daha çabuk pişti hem de daha yumuşak oldu.
Sandal Sefası
14 adet
Malzemeler:
  • 7 adet bostan patlıcanı
  • kızartmak için sıvıyağ
  • 1kg antrikot et
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 adet domates
  • 3-4 adet sivribiber
  • tuz
  • üzerlerine kaşar peyniri rendesi
Hazırlanması
  1. Bol sıvıyağı kızartma tenceresinde iyice kızdırın. Patlıcanları birer birer uzunlamasına ikiye kesip kabuklarını soymadan yüksek ateşte önlü arkalı kızartın. Kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Kalan patlıcanlara da aynı işlemi uygulayın.
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Antrikotu ilave edip bıraktığı suyu iyice azalana kadar pişirin. Biberleri ve domatesi doğrayıp tuzla birlikte ete ekleyip pişirin.
  3. Patlıcanların ortasını çatalla bir miktar ezin. İçlerine etten bir kaşık koyup fırın kabına dizin. (Eğer yemeği akşam için hazırlıyorsanız servise yarım saat kalana kadar üzerini folyoyla örtüp fırında bekletin.) Etin suyu kaldıysa bu suyu kalmadıysa bir miktar salçalı suyu kabın altına dökün. 200C fırında pişirin. Fırından çıkartırken üzerlerine peynir rendesi serpin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder